Kakaové linecké pečivo

Přidal: Janaha, 29.10.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Těsta, Linecké, Linecké cukroví, Dezerty, Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
Nahraj fotku a pochlub se
Dva recepty na kakaové variace na linecké plněné pečivo. Oba recepty jsou velmi podobné, jen jeden je více "kakaovější" :)
Nahraj fotku a pochlub se
Přidal: Janaha, 29.10.2015
Kategorie: Sváteční pečení, Těsta, Linecké, Linecké cukroví, Dezerty, Vánoční cukroví, Vánoce, Koláče, cukroví
SUROVINY
1. recept:
2. recept:
Dále budeme potřebovat:
- Máslo nakrájíme na malé kostičky (můžete i nastrouhat), máslo i vejce dávám studené z lednice.
- Všechny suroviny smícháme rukama v misce. Pak těsto přeložím na pomoučený vál, spracuju bochník a dám do lednice pořádně zchladit. Po asi 1 hod. vytáhnu těsto a na pomoučeném vále ho opatrně rozválíme na 3 - 4 mm. Pak vykrojím formičkami různé tvary a ukládám na plech vyložený pečícím papírem. Na plech dávám vždy stejné tvary, aby se mi pekly rovnoměrně.
- Peču na 180 ° asi 8 - 10 minut podle velikosti. Nechám vychladnout na rovné ploše a slepíme silnější vrstvou marmelády. Do marmelády, kterou plním pečivo, zvyknu přidat trochu rumu (ne mnoho), pečivo spíše změkne a hezky voní.
- Naplněné nechám do druhého dne na rovné podložce, až pak dám do krabic a uložím na chladné místo. Pečivo potřebuje 2 - 3 dny na změknutí.
* Poznámka: Při pečení kakaového pečiva se dost těžko odhaduje, ať už je upečeno. Já používám takový malý trik - na každý plech s kakaovým pečivem dám i jeden kousek (stejně velký) obyčejného bledého pečiva. Podle toho, jak se peče ten bledý kousek, snadněji odhadnem, zda už je celý plech upečený.
Čím tmavší kakao použijete, tím budete mít pečivo tmavší. Když chci velmi tmavé pečivo s výraznou chutí kakaa, dělám recept č. 1 (50g kakaa).
Pečivo na foto je podle receptu č. 2 (25g kakaa) a je slepované spolu s klasickým lineckým.
Zdroj: Recepty z mojej kuchyne