Kakaové pracny v cukru

K radosti mé, ale hlavně zbytku rodiny, se snižuje počet receptů na cukroví, které je nutno péct s velkým časovým předstihem, aby se stihlo dobře rozležet a nekřupalo nám mezi zuby... Autor: Danka

Přidal:, 28.9.2018
Kategorie: Vánoce, Vánoční cukroví, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Kakaové pracny v cukru

Suroviny

390 ghladké mouky
200 gmoučkového cukru
100 gmletých ořechů
1 lžičkamleté skořice
1 lžičkamletého hřebíčku
250 gHery
10 gholandského kakaa
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Těsto nechám rozležet alespoň přes noc zabalené ve folii v lednici.
  2. Pak rozdělím na menší dílky, vyválím "hady" a z nich ukrajuju malé kousky, které vtlačuji do formiček (nevymazávala jsem a i přesto vyskakovaly po upečení úplně samy ven  ). Peču na 160 stupňů asi 15 minut.
  3. Pro kontrolu vždy lehce zatlačím nehtem na těsto, musí už být cítit, že se vytvořila na povrchu tužší skořápka a nehet už se neobtiskne do těsta. Nechávám ve formičkách ještě chviličku jakoby dojít, pak vyklepnu a obaluji ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
  4. Oproti mému dlouhá léta používanému receptu jsou tyhle pracinky hned měkké a není potřeba nechávat je rozležet.
  5. A namísto klasických medvědích tlapek peču raději menší tvary, prostě takové jednohubky, aby mi případní "zlodějíčkové" nedrobili po bytě.