Kakaové řezy s jablky

Letos je hrozně moc ovoce, takže neustále dělám něco ovocného. Momentálně jsou to jablka. A aby nebyly pořád jen štrúdly, hledala jsem na internetu nějaké recepty z jablek, které doma neznají. No a narazila jsem na tento, jsou hodně kakaové, ale vynikající. Tyto řezy jsou trochu víc pracnější, ale stojí za to. Doma všem moc chutnaly a myslím, že jsem je nedělala naposledy. Autor: Petra

Přidal:, 28.9.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Čas přípravy:
Čas vaření:
Kakaové řezy s jablky

Suroviny

Těsto:
5 ksvajec
200 gmoučkového cukru
1 balenívanilkového cukru
200 mloleje
1 lžícerumu
250 ghladké mouky
30 gkakaa
1 baleníprášku do pečiva
špetkasoli
Jablečná náplň:
6 ksvětších jablek
100 mlvody
200 gkrupicového cukru
3 lžícerumu
100 ghořké čokolády
200 gmásla
Poleva:
150 ghořké čokolády
75 gmásla
3 lžíceoleje

Postup přípravy

  1. Vejce vyšleháme s oběma cukry do pěny, pak přišleháme olej a rum. V druhé misce smícháme všechny sypké suroviny (mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl). Potom tuto moučnou směs vmícháme do mokrých ingrediencí.
  2. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem o velikosti 30x20cm a upečeme v předehřáté troubě na 170 °C, 20 min.
  3. Po upečení necháme korpus zcela vychladnout. Potom korpus prořízneme na poloviny, vrchní část sundáme a rozdrobíme na malé kousky do jiné misky.
  4. Druhou polovinu necháme na plechu (je lepší péct korpus na plechu s odnímatelným okrajem).
  5. Jablečná náplň:
    Jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme. Nastrouháme je, dáme do hrnce a společně s cukrem a vodou je povaříme, dokud nezměknou. Tyčovým mixérem je poté rozmixujeme na pyré.
  6. Potom do horkého přimícháme rum, nakrájenou čokoládu a máslo. Rozmícháme do rozpuštění a necháme směs vychladnout. Po vychladnutí přidáme jablečnou směs k rozdrobenému korpusu v misce a promícháme dohladka.
  7. Tuto směs natřeme na první korpus a uhladíme. Dáme do lednice alespoň na půl hodiny a mezi tím si připravíme čokoládovou polevu.
  8. Poleva:
    Necháme rozpustit ve vodní lázni. Trochu čokoládové polevy odlijeme do cukrářského sáčku a zbytek polevy nalijeme na vychlazené řezy, necháme chvíli zatuhnout a potom pocákáme malým množstvím polevy, kterou jsme odlili do sáčku.
  9. Hotové řezy dáme do lednice a necháme nejlépe přes noc ztuhnout.