Kakaový kynutý koláč s tvarohem - falešná prošívaná deka

Kakaový proto, aby tvaroh vynikl v koláči. Těsto je jemnulinké jako pavučinka. Podobá se na prošívanou deku, ale o něco jinak se připravuje. Dovolím si říci, že je mnohem jednodušší, než klasický. Pokud jste prošívanou deku už dělali a nevyšla vám podle vašich představ, tak určitě vyzkoušejte tuto variantu. Tato varianta se vám určitě podaří. Autor: Mineralka

Přidal:, 6.6.2018
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Kakaový kynutý koláč s tvarohem - falešná prošívaná deka

Suroviny

Těsto:
300 gmouka polohrubá
200 ghladká mouka
1 ksžloutek
1,5 dlolej
4 dlvlažné mléko
špetkasůl
3 PLkrystalový cukr
1/2 kostkačerstvé droždí
1 PLkakao
2 PLmoučkový cukr
Náplň:
1/2 kgtvaroh
dle chuticukr
1 PLkukuřičný škrob
1 ksžloutek
1 bal.vanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Do misky si prosejeme mouky, rozdrobíme droždí a přidáme všechny siroviny kromě kakaa. Promícháme a přidáme i kakao. Nezapomeňte ho prosít přes síto, abyste neměli kakaové kuličky po celém těste.
  2. Vypracujeme ještě jednou hladké kakaové těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
  3. Vymažeme plech a rozetřeme na něj 2/3 těsta.
  4. Smícháme všechny suroviny na plnku, dáme do cukrářského sáčku a uděláme mřížku, kterou zakryjeme zbylým těstem. Opatrně, abyste zbytečně mřížku nerozbily.
  5. Upečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 190 stupňů asi 20 - 25 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.