NejRecept.cz Dezerty Koláče Kakaový medový dort lepší než z obchodu.
Kakaový medový dort lepší než z obchodu.
Recept Kakaový medový dort lepší než z obchodu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Nikuš Domankušová

Tento jednoduchý domácí medový dort chutná lépe než kupovaný. Místo klasické verze jsem si tentokrát připravila kakaovou variantu a musím říct, že jsem udělala opravdu dobře. Měkké těsto doplňuje lahodný krém, který se doslova rozplývá na jazyku. Autor: Nikuš Domankušová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   30.4.2025

Kakaový medový dort lepší než z obchodu.

Tento jednoduchý domácí medový dort chutná lépe než kupovaný. Místo klasické verze jsem si tentokrát připravila kakaovou variantu a musím říct, že jsem udělala opravdu dobře. Měkké těsto doplňuje lahodný krém, který se doslova rozplývá na jazyku. Autor: Nikuš Domankušová

50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

100 g
Hera nebo máslo
3 lžíce
med
300 g
krystalový cukr
1 lžíce
ocet
1 lžíce
jedlá soda
2–3 lžíce
kakao
2 ks
vejce
700 g
hladká mouka

Krém:

1 ks
karamelové Salko
2 ks
smetanovo-vanilkový pudinkový prášek
6 dcl
mléko
4 lžíce
krystalový cukr
300 g
máslo
podle potřeby
čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
50 min
Čas přípravy
25 min
Čas vaření

Medové řezy patří mezi moje nejoblíbenější zákusky. Nemohou proto chybět na žádných posezeních s blízkými, oslavách ani svátečním stole. Jejich příprava je o něco delší, ale rozhodně stojí za to. Určitě je proto vyzkoušejte.

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Poté k nim přidáme máslo nebo Heru, med a celou směs dáme nad páru. Důkladně mícháme, dokud se máslo nerozpustí, a poté stáhneme z tepla.
  2. Zapracujeme ještě zbývající suroviny – kakao, jedlou sodu, mouku a ocet. Promícháme a vypracujeme pevné těsto, které pomocí nože rozdělíme na pět stejných částí.
  3. Těsta rozválíme válečkem a jedno po druhém pečeme na plechu o rozměrech 31 × 36 cm, který jsme vyložili pečicím papírem. Pečeme přibližně 5 minut při teplotě 180 °C.
  4. Zatímco se nám pečou pláty, připravíme náplň. Cukr dáme na pánev a připravíme z něj karamel. Když je karamel tekutý, přidáme polovinu mléka a důkladně promícháme.
  5. Ve druhé polovině mléka rozmícháme pudink, přilijeme ke karamelu a uvaříme.
  6. Salko vyšleháme mixérem se změklým máslem. Pokud máte jen klasické Salko, před použitím ho uvařte.
  7. Do vyšlehaného másla zapracujeme pudink, který jsme za stálého míchání nechali vychladnout. Takto připraveným krémem plníme jednotlivé upečené a vychladlé pláty. Pro ještě lepší chuť můžeme mezi vrstvy přidat nasekanou čokoládu, kterou následně použijeme i na ozdobu dezertu.

Hotové medové řezy dejte alespoň na hodinu na chladné místo. Během této doby ztuhnou a jejich chutě se dokonale propojí. Máte chuť na trochu jiné medové řezy? Vyzkoušejte tyto s kaštanovým krémem a vrstvou čokolády.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář