Karamelově sněhové řezy
Dost sladký koláček, ale někdy je potřeba dopřát si i takové množství cukru a obalit své nervy. Je lahodný a velmi chutný. Obvykle tento koláček dělávám na svátky, letos jsme ho měli na Velikonoce. Někdo připravuje krém pouze z karamelového salka a másla, já dělám klasický karamel z obyčejného cukru. Je to jednoduché a netřeba se toho bát. Z karamelového salka určitě krém připravíte rychleji, ale chutnější je to z domácího karamelu. Autor: Marta M.
Suroviny
Těsto:8 ksvajíčka
8 PLkr. cukr
8 PLpolohrubá mouka
1 ksprášek do pečiva
1 PLkakao
8 PLvlažná voda
Sněhové těsto:5 ksbílky
250 gkrystalový cukr
Náplň:5 ksžloutků
300 gkr. cukr
250 mlsmetana ke šlehání
300 mlmléka
1 kszlatý klas
300 gmáslo
Postup přípravy
- Bílky šlehám s cukrem do tuhé pěny, postupně přidám žloutky, vodu, mouku s práškem do pečiva a kakaem. Vyliju na dva plechy vystlané pečícím papírem. Peču na 180 stupňů cca 20 minut.
- Sněhové těsto:
Bílky šlehám nad párou a postupně přidávám cukr. Těsto vyliju na vymazaný papír a pomalu suším v mírně vyhřáté pootevřené troubě při 130 stupních cca 1 hod.
- Náplň:
Kr. cukr zkaramelizovat, zalijeme smetanou a míchát, dokud se nerozpustí. V mléce rozmícháme žloutky a zlatý klas a vyliju do karamelu. Uvařím hustou kaši.
- Do vychladlé vmícháme máslo a ještě krátce šleháme.
- Upečené těsto namažu 1/3 krému na to dám sněhový plát namažu 1/3 krému. Položím druhý plat a namažu zbylým krémem. Ozdobím strouhanou čokoládou.