Karamelový zákusek na oplatce

Tento zákusek peču již téměř 30 let. Většinou ho připravuji na Vánoce, ale tentokrát se ušlo i během roku. Je to oblíbený zákusek mé starší dcery. Měla jsem už uvařené salko a potřebovala jsem ho spotřebovat. Volba padla právě na tento zákusek. Je, dovolím si tvrdit, velmi jednoduchý a zároveň i velmi chutný a pokud si zakoupíte již zkaramelizované salko, tak je i velmi rychlý. Autor: Adkas

Přidal:adkas, 26.4.2017
Kategorie: Moučníky
Karamelový zákusek na oplatce

Suroviny

Těsto:
7 ksbílky
5 ksžloutky
250 gkr. cukr
200 gmleté ​​oříšky
4 PLstrouhanka
1/2 bal.prášek do pečiva
špetkasůl
3 ksdortová oplatka
Krém:
1 plechovkakaramelové salko
250 gmáslo
Dále:
hrstsekaných ořechů
50 gstrouhané čokolády

Postup přípravy

  1. Pokud jste si v obchodě nekoupili již zkaramelizované salko, dejte obyčejné do hrnce s vodou a vařte ho i 2-3,5 hodiny (sem tam zkontrolujte vodu v hrnci a plechovku pootáčejte). Plechovka by měla být ponořená celá, aby salko uvařilo rovnoměrně. Po uvaření ho v plechovce necháte vychladnout a až potom ho otevíráme.
  2. Nejdříve si připravíme plech o velikosti 30x40 cm, dno vyložíme dortovou oplatkou. Připravený plech odložíme bokem.
  3. Na suché pánvi opražíme nasekané ořechy. Určitě tento krok nevynechejte, opražené ořechy dodají zákusku výbornou chuť. Odložíme stranou, ať vychladnout.
  4. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Když začnou pěnit, začneme přidávat v malých množstvích cukr. Stále šleháme. Když máme hustou lesklou pěnu, postupně přidáváme jeden žloutek po druhém a šleháme. Nakonec přidáme mleté ořechy smíchané se strouhankou a práškem do pečiva. Už pouze ručně promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 20-25 minut. Nepečte příliš dlouho, aby se těsto nevysušilo.
  5. Máslo vyšleháme do pěny, postupně po lžících přidáváme karamelové salko a šleháme, dokud nedostaneme kompaktní krém. Natřeme na vychladlé těsto a pěkně uhladíme.
  6. Posypeme opraženými oříšky a nastrouháme ještě čokoládu. Odložíme do lednice, ať se lépe krájí a můžeme podávat.

Můj blog: Adkas-tastyfood