NejRecept.cz Maso Mleté maso Karbanátky Karboše jako od babičky, ale pečené v troubě – zdravější a bez výčitek.
Karboše jako od babičky, ale pečené v troubě – zdravější a bez výčitek.
Recept Karboše jako od babičky, ale pečené v troubě – zdravější a bez výčitek.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jitka Smejkalová

Karbanátky jsou ideální jídlo, které si můžete vychutnat doma nebo na cestách. Já jsem je tentokrát připravila, když jsme jeli na chatu, a skvěle nám všem padly. Jejich příprava není vůbec náročná, přičemž podávat je můžete s různými přílohami – od brambor až po čerstvý chléb. Autor: Jitka Smejkalová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.11.2025

Karboše jako od babičky, ale pečené v troubě – zdravější a bez výčitek.

Karbanátky jsou ideální jídlo, které si můžete vychutnat doma nebo na cestách. Já jsem je tentokrát připravila, když jsme jeli na chatu, a skvěle nám všem padly. Jejich příprava není vůbec náročná, přičemž podávat je můžete s různými přílohami – od brambor až po čerstvý chléb. Autor: Jitka Smejkalová

25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Karbanátky:

500 g
mleté drůbeží maso
400 g
mleté maso (mix vepřové a hovězí)
1 ks
vejce
3 stroužky
česnek
2 ks
rohlík
podle chuti
majoránka
podle chuti
sůl

Na obalování:

podle potřeby
hladká mouka
2 ks
vejce
podle potřeby
mléko
podle potřeby
strouhanka
Postup receptu
Vytisknout
25 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Pokud byste ke karbanátkům chtěli podávat čerstvý chléb, ale nechcete ho kupovat, můžete si ho připravit podle tohoto receptu. Domácí chléb má křupavou kůrku a nadýchaný střed, takže je k masu jako stvořený.

  1. Maso smícháme s vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou a solí.
  2. Následně přidáme jeden tvrdý nastrouhaný rohlík a druhý, který jsme namočili do vody.
  3. Ze směsi tvarujeme karbanátky (mně z jedné dávky vyšlo 20 kusů), které obalujeme v hladké mouce, vejci a strouhance.
  4. Takto připravené karbanátky poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pokapaný trochou olivového oleje.
  5. Plech vložíme do trouby a karbanátky pečeme při teplotě 200 °C přibližně 40 minut. Během pečení karbanátky jednou otočíme.

Hotové karbanátky chutnají nejlépe krátce po upečení, kdy jsou šťavnaté a křupavé. Velmi dobré jsou však i za studena, když si je vezmete na cesty, jako jsme to udělali my. Jejich velkou výhodou je i to, že jsou pečené v troubě – nejsou proto tak těžké jako smažené.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář