NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Kávová roláda, která nevyteče, nepraská a stačí ji stočit až po vychladnutí.
Kávová roláda, která nevyteče, nepraská a stačí ji stočit až po vychladnutí.
Recept Kávová roláda, která nevyteče, nepraská a stačí ji stočit až po vychladnutí.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Kávová roláda má skvělou chuť a jednoduchou přípravu. Stihnete ji i těsně před svátky, oslavou nebo jakýmkoli jiným významným dnem. Kombinace sladkého krému, silné kávy a křupavých ořechů je skutečně dokonalá a určitě se vyplatí ji vyzkoušet.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   17.4.2025

Kávová roláda, která nevyteče, nepraská a stačí ji stočit až po vychladnutí.

Kávová roláda má skvělou chuť a jednoduchou přípravu. Stihnete ji i těsně před svátky, oslavou nebo jakýmkoli jiným významným dnem. Kombinace sladkého krému, silné kávy a křupavých ořechů je skutečně dokonalá a určitě se vyplatí ji vyzkoušet.

45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Krém:

2 ks
žloutek
50 g
krupicový cukr
150 ml
silná káva
1/2 lžíce
hladká mouka
1 lžíce
kukuřičný škrob
170 g
máslo

Těsto:

60 g
hladká mouka
20 g
kakao
3 ks
vejce
špetka
sůl
70 g
krupicový cukr
10 g
vanilkový cukr

Ořechová vrstva:

65 g
ořechy
5 g
máslo
30 g
krupicový cukr

Na potření:

50 ml
káva s mlékem a cukrem

Čokoládová poleva:

50 g
čokoláda
10 g
rostlinný olej
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Kávové dezerty mám velmi ráda. Nejčastěji připravuji toto falešné tiramisu, které mám hotové do 15 minut. Nedávno jsem ale vyzkoušela tuto roládu a mohu říct, že skutečně stála za to. Už se nemohu dočkat, až ji udělám znovu.

  1. Žloutky smícháme s cukrem. Přidáme silnou kávu, mouku, kukuřičný škrob a dáme na oheň.
  2. Za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou zakryjeme fólií a necháme vychladnout.
  3. Ve větší míse vyšleháme vejce se špetkou soli, krupicovým a vanilkovým cukrem. Šleháme, dokud nezískáme nadýchanou pěnu. Do ní následně prosejeme mouku smíchanou s kakaem. Hotové těsto vylijeme na plech o rozměrech 27 × 36 cm a pečeme při teplotě 190 stupňů přibližně 10 minut.
  4. Hotové těsto necháme mírně vychladnout a následně z něj odřízneme nerovné okraje.
  5. Na pánev dáme máslo, krupicový cukr a nasekané ořechy, které opražíme a necháme vychladnout.
  6. Do mísy dáme máslo pokojové teploty a vyšleháme ho do pěny. Následně postupně přidáváme kaši, kterou jsme si připravili v kroku č. 1.
  7. Korpus potřeme kávou smíchanou s cukrem a mlékem a následně na něj naneseme 3/4 krému. Zbytek si necháme na zdobení.
  8. Vrchní část posypeme opraženými ořechy (pár si necháme na finální ozdobení) a opatrně stočíme. Takto připravenou roládu dáme alespoň na hodinu do ledničky.
  9. Poté roládu ozdobíme čokoládovou polevou, kterou jsme si připravili rozpuštěním čokolády s rostlinným olejem. Navrch uděláme ještě pusinky z krému, který nám zbyl, a vše posypeme opraženými ořechy.

Roláda je nadýchaná, měkká a velmi chutná. Způsob, jakým ji ozdobíte, záleží čistě na vašich preferencích. Pokud by vám nevyhovovaly menší pusinky, klidně ji obalte celou v krému, polijte čokoládou a posypte opraženými ořechy. Výsledek bude dokonalý.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář