Klasické linecké těsto

Miluji pečení z lineckého těsta. Super se tvaruje, pečivo má dlouhou trvanlivost. Je to starodávný recept, který velmi ráda používám při pečení. Je to základní těsto, které přidáním kakaa nebo mletých ořechů obměňuji dle chuti a potřeby. Autor: Adkas

Recept Klasické linecké těsto

Suroviny

370 gpolohrubá mouka
250 gmáslo
120 gmoučkový cukr
1/2 kscitron - kůra
1 ksžloutek

Postup přípravy

  1. Prosátou mouku, moučkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru smícháme v misce, přidáme na menší kousky nakrájené studené máslo a žloutek. Zpracuji kuličku, těsto nezpracovávám dlouho, jen krátce. Zabalím do fólie a odložím do lednice na minimálně 1 hodinu.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Těsto rozválíme na tloušťku cca 3 mm a můžeme vykrajovat různé tvary. Pečeme na 180 stupňů pouze 5-7 minut. Dáváme pozor, těsto se rychle upeče (může vám při dlouhém pečení vyschnout).
  3. Plech se může vystlat papírem na pečení nebo můžeme plech jen lehce potřít máslem.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Hotové linecké koláčky slepujeme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Adkas