NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Klasický jablečný koláč
Klasický jablečný koláč
Recept Klasický jablečný koláč
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Triniti Triniti    ·   24.5.2015

Klasický jablečný koláč

Klasika je klasika. Jablečný koláč podle našich babiček. Už jsem ho dělala asi milion krát a stále sklidil velký úspěch. Miluju, když je jablek mnohem víc, ale tentokrát jsem neměla mnoho, tak jsem přidala jen tolik :) Doporučuji přidat i mnoho skořice, pak to při pečení krásně provoní a při pojídání to je velmi dobré. Autor: Triniti

Sdílet na Facebooku
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
200 g
moučkový cukr
250 g
máslo
2 ks
vejce
1 bal.
prášek do pečiva
špetka
sůl
1 ks
citron - kůra
1 bal.
vanilkový cukr
1 kelímek zakysaná smetana

Nádivka:

1 kg
jablka
cukr podle chuti
skořice
destká krupice (cca 2 lžíce)
Postup receptu
Vytisknout
  1. Připravíme si plech na pečení o velikosti 24 x 36 cm. Dno důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Nejdříve si připravíme nádivku. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici a dusíme do měkka na mírném ohni. Když máme jablka měkké, odstavíme přidáme krupici a promícháme. Necháme vychladnout.
  3. Všechny suroviny na těsto zpracujeme - kysanou smetanu dáváme po částech (abychom to nepřehnali - záleží na hustotě zakysané smetany, jedna je řidší, jedna je hustší, proto opatrně). Těsto zpracujeme do kuličky, kterou rozdělíme na 2 části a rozválíme.
  4. Rozválení plát těsta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablka, které stlačujeme v rukou, abychom se zbavili přebytečné šťávy a položíme druhý plát těsta. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 50 minut. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář