NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Koblihy jemné jako pavučinka. Pro lepší chuť přidejte do oleje na smažení tuto ingredienci.
Koblihy jemné jako pavučinka. Pro lepší chuť přidejte do oleje na smažení tuto ingredienci.
Recept Koblihy jemné jako pavučinka. Pro lepší chuť přidejte do oleje na smažení tuto ingredienci.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Margita Markovičová

Tyto koblihy byly jako pavučinka. Nadýchané, jemné a tak dobré. Plnila jsem je domácí marmeládou. Nejraději mám kyselejší druhy, které mírně kontrastují s jinak sladkým těstem. Autor: Margita Markovičová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.12.2024

Koblihy jemné jako pavučinka. Pro lepší chuť přidejte do oleje na smažení tuto ingredienci.

Tyto koblihy byly jako pavučinka. Nadýchané, jemné a tak dobré. Plnila jsem je domácí marmeládou. Nejraději mám kyselejší druhy, které mírně kontrastují s jinak sladkým těstem. Autor: Margita Markovičová

40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny
500 g
hladká mouka
300 ml
vlažné mléko
1 kostka
droždí
0,5 dcl
olej
1 ks
vejce
špetka
sůl
2 lžíce
moučkový cukr
1 sklenička
rum
podle potřeby
olej a sádlo (na smažení)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Koblihy nedělám často, ale když na ně přijde čas, vždy je připravuji podle tohoto receptu. Těsto je úžasně nadýchané a příjemně sladké. Po usmažení ho plním domácí marmeládou, na kterou mám právě chuť. Vhodná je například meruňková, rybízová nebo jahodová.

  1. Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Ten přidáme k ostatním ingrediencím a zpracujeme pevné těsto. Pokud by bylo příliš řídké, přidáme mouku. Pokud husté, přidáme mléko.
  2. Těsto necháme hodinu kynout. Poté ho rozválíme na tloušťku přibližně 0,5 cm a vykrojíme kolečka. Já na vykrajování používám skleničku.
  3. Vykrojená kolečka necháme ještě nakynout a následně smažíme v rozpáleném tuku – já pro lepší chuť používám buď jen sádlo, nebo sádlo a olej v poměru 1:1.
  4. Když jsou koblihy krásně hnědé, vytáhneme je ven, položíme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej, a naplníme marmeládou.

Koblihy jsou nejlepší hned po usmažení, kdy jsou na povrchu jemně křupavé a uvnitř nadýchané a měkké. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem. Dávejte si však pozor, cukr se může velmi rychle rozpustit, proto koblihy posypte až těsně předtím, než je budete jíst.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář