Na sádle zpěnit cibuli a kostičky slaniny, přisypat kořenovou zeleninu a zarestovat, přidat cukr, ocet, hořčici a asi 1 lžičku soli a koření a zalít vodou.
Maso naporcovat, osolit a opepřit, zadní běhy a hřbet svrchu několikrát mírně nařezat a poté klasicky prošpikovat klínky slaniny. Uložit do pekáče a přelít vychladlou zeleninovou směsí. Přiklopit a nechat v lednici pěkně marinovat, klidně dva dny. Poté zakrýt alobalem a dusit v troubě doměkka. Měkké maso vyjmout a vložit ještě na chvilku do trouby, aby chytlo pěknou barvičku nebo nechat někde pěkně v teplíčku (dobré třeba vrazit do hrnce a šup s tím do peřin, jako to dělaly naše babičky ).
Ze zeleninové směsi odstranit koření, přendat do hrnce a rozmixovat tyčovým mixerem dohladka. Poté zahřát, dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, případně dosladit cukrem a nakonec zjemnit smetanou a ještě asi 10 minutek prohřát.
Knedlíky: Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.
Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.