NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Královské záviny podle originálního receptu z Chorvatska. Neprasknou a chutnají čerstvě i druhý den.
Královské záviny podle originálního receptu z Chorvatska. Neprasknou a chutnají čerstvě i druhý den.
Královské záviny podle originálního receptu z Chorvatska. Neprasknou a chutnají čerstvě i druhý den.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Ořechové a makové kynuté záviny jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Skvěle chutnají a dokážou výborně zasytit. Pokud na ně máte chuť, vyzkoušejte můj recept, díky kterému je těsto měkké i po dvou dnech a nepraská.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   9.9.2024

Královské záviny podle originálního receptu z Chorvatska. Neprasknou a chutnají čerstvě i druhý den.

Ořechové a makové kynuté záviny jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Skvěle chutnají a dokážou výborně zasytit. Pokud na ně máte chuť, vyzkoušejte můj recept, díky kterému je těsto měkké i po dvou dnech a nepraská.

35 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření
Suroviny

Kvásek

20 g
čerstvé droždí
1 lžíce
cukr
1 lžíce
hladká mouka
100 ml
mléko

Těsto

250 g
hrubá mouka
350 g
hladká mouka
2 lžíce
vanilkový cukr
120 g
krystalový lžíce
3 ks
žloutek
1 ks
bílek
100 g
máslo
1/2 lžičky
sůl
podle potřeby
citrónová kůra

Ořechová náplň

250 g
mleté ořechy
100 g
krystalový cukr
1 lžíce
rum
2 lžíce
vanilkový cukr
100 ml
mléko

Maková náplň

200 g
mletý mák
100 g
cukr
2 lžíce
vanilkový cukr
150 ml
mléko
1 lžíce
krupice
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
50 min
Čas vaření

Kynuté záviny můžete naplnit čímkoli. Já mám nejradši mák a ořechy, které smíchám s cukrem, díky čemuž vznikne dokonale sladká náplň. Výborné je ale i kakao, kterým koláče určitě naplní milovníci čokolády.

  1. Droždí rozdrobíme, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a směs zalijeme ohřátým mlékem. Vše jemně promícháme, zakryjeme a necháme odpočívat po dobu 10 minut.
  2. Ve větší míse smícháme 250 g hrubé a 250 g hladké mouky, přidáme 2 lžíce vanilkového cukru, 120 g krystalového cukru, 3 žloutky, 1 bílek, 100 g rozpuštěného másla, sůl, citrónovou kůru a připravený kvásek. Vše důkladně promícháme.
  3. Těsto přeneseme na desku posypanou moukou a promísíme. Postupně přidáme zbylých 100 g mouky. Když je těsto pevné a nelepivé, vložíme ho do misky, posypeme moukou, zakryjeme a necháme kynout.
  4. Mezitím si připravíme náplně. Nastrouhané ořechy smícháme se 2 lžícemi vanilkového cukru, 100 g krystalového cukru, lžící rumu a 100 ml horkého mléka.
  5. Makovou náplň připravíme z mletého máku, který smícháme se 100 g cukru, 2 lžícemi vanilkového cukru a 150 ml horkého mléka. Nakonec do směsi přidáme ještě lžíci krupice.
  6. Vykynuté těsto položíme na moukou posypanou desku a překrojíme na polovinu. Každou část vyválíme na plát 55 x 35 cm s tloušťkou přibližně 3 až 4 mm, potřeme rozpuštěným máslem, naplníme náplní a srolujeme.
  7. Závin přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozpuštěným máslem, propícháme párátkem, zakryjeme fólií a odložíme alespoň na 60 minut. Následně koláče znovu potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 170 °C přibližně na 25 minut.
  8. Po 25 minutách koláče zakryjeme papírem na pečení a pečeme dalších 20 až 25 minut. Před podáváním posypeme koláč moučkovým cukrem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Moninka74    ·   14.9.2024   ·   Odpovědět   ·  

Vďaka za nesprávny preklad. Neskoro som si pustila viedeorecept, aby som zistila že tam nejde celozrnna múka ale hrubá. 👎

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024   ·   Odpovědět   ·  

Dobrý deň, ďakujeme za upozornenie. Nepodaril sa vám? My sme recept skúšali s celozrnnou múkou a vyšiel nám. Takýto preklad sme mali od autorky SOS Kitchen. Nabudúce dáme väčší pozor. Ďakujeme.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář