NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Křehké a jemné karty z hrníčkového lineckého těsta. Jsou tak dobré, že ze stolu zmizí jako první.
Křehké a jemné karty z hrníčkového lineckého těsta. Jsou tak dobré, že ze stolu zmizí jako první.
Recept Křehké a jemné karty z hrníčkového lineckého těsta. Jsou tak dobré, že ze stolu zmizí jako první.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Karty z lineckého těsta jsou zajímavé a méně tradiční než klasické kytičky, vločky, domečky nebo jiné tvary, které se o Vánocích běžně vykrajují. Chtěla jsem je vyzkoušet už dávno, protože vykrajovátka na ně mám mnoho let. Tyto svátky jsem si tedy řekla, že je čas je otestovat. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.12.2024

Křehké a jemné karty z hrníčkového lineckého těsta. Jsou tak dobré, že ze stolu zmizí jako první.

Karty z lineckého těsta jsou zajímavé a méně tradiční než klasické kytičky, vločky, domečky nebo jiné tvary, které se o Vánocích běžně vykrajují. Chtěla jsem je vyzkoušet už dávno, protože vykrajovátka na ně mám mnoho let. Tyto svátky jsem si tedy řekla, že je čas je otestovat. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny
1 ks
máslo nebo Hera
2 hrnky
hladká mouka
1/2 hrnku
moučkový cukr
1/4 bal
prášek do pečiva
1 ks
vanilkový cukr
2 ks
žloutky
podle potřeby
džem
podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Karty z lineckého těsta jsou klasickým lineckým cukrovím. Na rozdíl od toho běžného však mají zajímavý a méně tradiční vzhled. Už se nemohu dočkat, až je naskládám na štědrovečerní stůl a naservíruji je svým blízkým.

  1. Ze všech surovin (kromě džemu a moučkového cukru) vypracujeme těsto, které dáme odpočívat na 2 hodiny do lednice.
  2. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném válu a začneme vykrajovat karty nebo jakékoli jiné tvary podle vlastních představ.
  3. Linecké cukroví pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.
  4. Po upečení necháme cukroví vychladnout a poté ho plníme džemem a slepujeme.

Džem, kterým budete karty nebo jiné tvary slepovat, vybírejte podle svých chutí. Já mám raději kyselejší druhy, které kontrastují se sladkým a jemným těstem. Před podáváním můžete cukroví posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář