NejRecept.cz Část dne Oběd Křehké domácí šulány s mákem z bramborového těsta.
Křehké domácí šulány s mákem z bramborového těsta.
Recept Křehké domácí šulány s mákem z bramborového těsta.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Měla jsem doma uvařené brambory, tak jsem si řekla, že z nich udělám makové šulánky. Tato klasika, kterou si mnozí pamatují z dětství, je výborná a rychlá. V případě, že nejste velcí milovníci máku, můžete ho nahradit kakaem nebo opečenou strouhankou. Autor: Jana Jančíková

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.9.2024

Křehké domácí šulány s mákem z bramborového těsta.

Měla jsem doma uvařené brambory, tak jsem si řekla, že z nich udělám makové šulánky. Tato klasika, kterou si mnozí pamatují z dětství, je výborná a rychlá. V případě, že nejste velcí milovníci máku, můžete ho nahradit kakaem nebo opečenou strouhankou. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

400 g
brambory
1 ks
vejce
1 lžička
bramborový škrob
podle potřeby
polohrubá mouka
podle potřeby
hrubá mouka
podle potřeby
máslo

Posypka

podle potřeby
mák
podle chuti
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
10 min
Čas vaření

Bramborové těsto je univerzální. Výborné je především na švestkové knedlíky, ale pokud se vám je nechce připravovat, můžete si uvařit šulánky, které budou hotové za pár minut. Do těsta však nezapomeňte přidat bramborový škrob, který se postará o jeho křehkost a měkkost.

  1. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme.
  2. K bramborám přidáme vejce, bramborový škrob, polohrubou a hrubou mouku v poměru 1:1 a vypracujeme nelepivé těsto.
  3. Z těsta postupně odkrajujeme malé kousky, z nichž vytvarujeme šulánky.
  4. Šulánky vložíme do vroucí vody a jakmile vyplavou na povrch, vaříme ještě 2 minuty.
  5. Hotové šulánky přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme mákem, který jsme smíchali s moučkovým cukrem.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář