Křehké plněné rohlíčky

Křehké rohlíčky plněné krémem se špetkou vanilky a rumu. To je další recept z naší rodinné kuchařky, o který se s vámi letos podělím. Rohlíčky se u nás doma pečou každý rok a pokud si dobře pamatuji, obvykle zmizí jako první. Letos jsem si na ně pořídila nové, menší formičky. Rohlíčky jsou roztomile prťavé a ze stejné dávky se jich připraví víc.

Recept Křehké plněné rohlíčky

Suroviny

Křehké plněné rohlíčky (cca 80 malých):
250 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
120 gmásla
2 ksžloutky
1 lžícesmetany
na špičku nože prášku do pečiva
citronová kůra nebo citronový olej
Směs na vymazání formiček:
2 lžícepolohrubé mouky
2 lžícerostlinného oleje
2 lžíceztuženého tuku, změklého
Plnění rohlíčků:
60 gbílků
106 gcukru krupice
180 gmásla
špetkasoli
1 lžičkavanilkového extraktu
rum, dle chuti
čokoláda cca 80-100 g (event. čokoládová poleva)

Postup přípravy

  1. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků. Já jsem použila hodně malé cca 5,5 cm, ale klidně si udělejte i větší. Formičky vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs :)
  3. Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není potřeba. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, je skvělá i na ostatní formy jako třeba bábovka.  Z těsta oddělujte malé kousky, každý vyválejte do slabého válečku a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na 7 - 8 minut až začnou lehce zlátnout. Jako většina cukroví, je potřeba bedlivě hlídat :)Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Ne nadarmo se tyhle rohlíčky jmenují "křehké", takže se nelekejte, pokud se vám jich při vyklápění několik zlomí. Což vůbec nevadí, při lepení se to schová.  Rohlíčky dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.
  5. Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě lehce změknout. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře. Já to zahřívám rovnou v míse od robota, ve které pak šlehám. Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut. Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování. Krém promíchejte, setřete z boků mísy a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný. Ke konci šlehání přidejte vanilkový extrakt a po lžičkách rum, dobře zašlehejte. Jeho množství záleží na vaší chuti.Tip: Jahodový džem bez chemie
  6. Krém si přendejte do sáčku s trubičkou a na polovinu rohlíčků krém nastříkejte. Přiklopte zbývajícími půlkami bez krému a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte čokoládu. Krém pravděpodobně nespotřebujete celý, hodně záleží, jak moc budete plnit.
  7. Čokoládu nasekejte na malé kousky a asi 2/3 dejte rozpustit. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte zbývající třetinu čokolády a míchejte do rozpuštění. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela vychladnout. Pro urychlení můžete přendat do jiné misky, čokoláda se tak rychleji ochladí.
  8. Do čokolády namáčejte oba rohy každého rohlíčku a nechte zcela zaschnout. Správně připravená čokoláda zaschne na rohlíčku během chvilky při pokojové teplotě. 

Zdroj: Víkendové pečení