NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Pracny Křehké pracny v moučkovém cukru podle tradičního chorvatského receptu.
Křehké pracny v moučkovém cukru podle tradičního chorvatského receptu.
Křehké pracny v moučkovém cukru podle tradičního chorvatského receptu.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Vánoční tradice se liší nejen mezi domácnostmi, ale také mezi zeměmi. Zatímco v některých se peče spíše sušší pečivo, jiné inklinují ke krémovým řezům a dezertům. U nás v Chorvatsku máme rádi kombinaci obojího, ale na stole nesmí chybět tyto ořechové pracny.

SOS Kitchen SOS Kitchen    ·   31.10.2024

Křehké pracny v moučkovém cukru podle tradičního chorvatského receptu.

Vánoční tradice se liší nejen mezi domácnostmi, ale také mezi zeměmi. Zatímco v některých se peče spíše sušší pečivo, jiné inklinují ke krémovým řezům a dezertům. U nás v Chorvatsku máme rádi kombinaci obojího, ale na stole nesmí chybět tyto ořechové pracny.

35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto

260 g
vepřové sádlo nebo máslo
260 g
krystalový cukr
3 ks
vejce
10 g
vanilkový cukr
2 špetky
sůl
550 g
polohrubá mouka
podle potřeby
citronová kůra
260 g
mleté vlašské ořechy

Na vysypání formiček

podle potřeby
sádlo nebo máslo
podle potřeby
polohrubá mouka

Na obalení

podle potřeby
moučkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Pracny jsou tradičním vánočním pečivem, které během svátků připravuje téměř každá chorvatská rodina. Vydrží velmi dlouho, jsou chutné a jejich příprava je velmi jednoduchá.

  1. V míse smícháme vepřové sádlo, krystalový cukr a vejce. Následně přidáme vanilkový cukr, sůl a mícháme přibližně 2 až 3 minuty.
  2. Mouku prosejeme a vytvoříme v ní důlek, do kterého vlijeme tekutou směs. K surovinám přidáme ještě nastrouhanou kůru z citrónu a vše začneme ručně hníst. Jakmile se ingredience začnou spojovat, přidáme mleté vlašské ořechy a vypracujeme pevné těsto.
  3. Těsto zabalíme do fólie a vložíme do lednice na 15 až 20 minut.
  4. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si formičky. Ty potřeme sádlem nebo máslem a vysypeme moukou.
  5. Z těsta odtrháváme menší kousky, které vtlačíme do formiček. Ty následně umístíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15 minut při teplotě 180 °C.
  6. Upečené koláčky necháme 3 až 4 minuty odpočívat. Poté je vytáhneme z formiček a obalíme v moučkovém cukru.

Hotové pracny uchováme v uzavíratelné nádobě a uložíme na chladné místo. Během Vánoc je pak servírujeme s dalším pečivem, jako jsou perníčky, linecké koláčky nebo pařížské rohlíčky.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář