Křehké šátečky ze zakysané smetany

Někdy prostě není čas na pomalé kynutí, důkladné šlehání, urputné míchání nebo několikahodinové tuhnutí v lednici. Někdy je prostě ten správný čas na to, využít nějaký ten superrychlý, na suroviny nenáročný, odzkoušený a léty prověřený recept... Autor: Danka

Přidal:, 23.5.2019
Kategorie: Koláče, Dezerty
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Křehké šátečky ze zakysané smetany

Suroviny

450 ghladké mouky
1/2 lžičkysoli
1 kelímekzakysané smetany (200g)
250 gzměklého másla
Mimo to:
náplň dle chuti a možností
(já dnes dala domácí meruňkovou zavařeninu, a aby nevytékala, pojistila jsem to trochou mletých dětských piškotků)

Postup přípravy

  1. Na pracovní desce zpracujeme hladké těsto, podsypeme hladkou moukou a vyválíme cca na tloušťku 0,5cm.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Rozdělíme na čtverce, do středu každého z nich dáme lžíci náplně (marmelády dávám raději méně, aby při pečení moc nevytékala), protilehlé cípy důkladně přimáčkneme k sobě (můžeme zajistit párátkem), uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme 25 minut na 180 stupňů.
  3. Ještě horké zastříknu rumem, aby pěkně voněly, ale není to nutné, budou vám určitě chutnat i tak. Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Hotové a vychladlé šátečky lehce pocukrujeme moučkovým cukrem.