Křehké svatební koláčky polité máslem a rumem

Drobné koláčky, které jsem plnila povidly, mákem a tvarohem. Jsou vynikající. Zalévala jsem je máslem a rumem a tímto jsem dosáhla, že i po upečení byly jemné a měkké a šťavnaté. Nezapomeňte, že tyto koláčky se obalují v moučkovém cukru až po vychladnutí, aby se cukr na koláči neroztal. Je to sice pracné, protože tyto koláčky se dělají co nejmenší, ale nevadí, jednou za čas je třeba strávit nějakou tu hodinu v kuchyni a pak vás jistě potěší vaši hosté, kteří tyto koláčky určitě pochválí. Autor: Marie

Přidal:, 17.3.2017
Kategorie: Moučníky
Křehké svatební koláčky polité máslem a rumem

Suroviny

Těsto:
500 ghladké mouky
500 gpolohrubé mouky
600 gmásla
120 gcukru
75 gdroždí
6 ksžloutků
20 lžicmléka
vanilkový cukr (jeden sáček)
citronová kůra (z jednoho citronu)
sůl
Na dokončení:
nMaáplně (tvarohová, maková, jablečná a švestková povidla, někdo dává i ořechovou a podobně)
máslo na potírání plechů i koláčků
rum na potírání koláčků
cukr a vanilkový cukr na obalování

Postup přípravy

  1. Na vál nachystáme mouky a cukr. Uděláme v nich důlek a do něj dáme žloutky a citronovou kůru. Přidáme špetku soli.
  2. Do mouky nakrájíme změklé máslo a do důlku ke žloutkům přidáme vzešlý kvásek z vlažného mléka a kvasnic.
  3. Vše důkladně zpracujeme, až budeme mít hladké těsto.
  4. Těsto uložíme do lednice, aby nám moc rychle nekynulo. Koláčky se totiž z tohoto těsta připravují hned, nenechává se nakynout jako např. na klasické buchty.
  5. Z lednice vždy odebereme kousek těsta, který spracujeme do kuličky a doprostřed vytlačíme cukrářským sáčkem náplň.
  6. Na tvarohovou jsme dávala po malém kousku rozinky naložené v rumu. 
  7. Koláčky ukládáme těsně vedle sebe na plech vymazaný máslem.
  8. Před pečením potřeme máslem i samotné koláčky. Pečeme je na 180°C až 220°C – to mi teď řekla mamka, která pečení hlídala. Teplotu v troubě prý musela často přizpůsobovat, aby se koláčky upekly rovnoměrně dozlatova.
  9. Po upečení koláčky potřeme máslem smíchaným s rumem a přikryjeme je na chvíli utěrkou. Máslo se tak hezky vsákne a koláčky budou vláčnější. Koláčky je taky potřeba před obalováním nechat trochu zchladnout, aby se na nich všechen cukr hned nerozpustil.