NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Recept Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jana Jančíková

Strouhaný koláč je vynikající pro různé příležitosti - od rodinných oslav až po všední dny, kdy si chcete dopřát něco sladkého k odpolední kávě nebo čaji. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, což z něj činí ideální dezert i pro začátečníky. Koláč se navíc dá dobře skladovat a vydrží čerstvý několik dní, takže si jeho chuť můžete vychutnávat delší dobu. Autor: Jana Jančíková

NejLucka NejLucka    ·   5.6.2024

Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní

Strouhaný koláč je vynikající pro různé příležitosti - od rodinných oslav až po všední dny, kdy si chcete dopřát něco sladkého k odpolední kávě nebo čaji. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, což z něj činí ideální dezert i pro začátečníky. Koláč se navíc dá dobře skladovat a vydrží čerstvý několik dní, takže si jeho chuť můžete vychutnávat delší dobu. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Plech 30x40cm:

400 g
hladká mouka
1/2 ks
prášek do pečiva
120 g
moučkový cukr
250 g
máslo
3 lžíce
kakao
1 ks
vejce

Náplň:

1 ks
vanilkový pudink
500 ml
mléko
podle chuti
krystalový cukr do pudinku
500 g
plnotučný tvaroh
250 g
jemný tvaroh
podle chuti
krystalový cukr
1 ks
vanilkový cukr
5 cl
rum
3 ks
žloutek
3 ks
bílek na sníh
1 lžíce
solamyl (škrob)
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Náplň může být různá, nejoblíbenější je tvarohová, jablečná, maková nebo ořechová. Tvarohová náplň se obvykle ochucuje vanilkou a citronovou kůrou, což jí dodává osvěžující chuť. Jablečná náplň se obvykle obohacuje skořicí a cukrem, zatímco maková a ořechová náplň dodává koláči bohatou a výraznou chuť.

  1. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme v mrazničce asi hodinu odležet, aby ztuhlo.
  2. Na tvarohovou náplň si nejprve z 500 ml mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
  3. Pudink vyšleháme se všemi surovinami na tvarohovou nádivku a nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílků.
  4. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech.
  5. Na těsto rozetřeme tvarohovou nádivku a nakonec nastrouháme druhou polovinu těsta.
  6. Pečeme na 180 stupních asi 40 minut, je třeba si to kontrolovat podle trouby.
  7. Po upečení necháme vychladnout a chvíli odležet.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář