NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Recept Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   5.6.2024

Křehký a opravdu dobrý strouhaný koláč s tvarohovou náplní

Strouhaný koláč je vynikající pro různé příležitosti - od rodinných oslav až po všední dny, kdy si chcete dopřát něco sladkého k odpolední kávě nebo čaji. Jeho příprava je poměrně jednoduchá, což z něj činí ideální dezert i pro začátečníky. Koláč se navíc dá dobře skladovat a vydrží čerstvý několik dní, takže si jeho chuť můžete vychutnávat delší dobu. Autor: Jana Jančíková

30 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Plech 30x40cm:

400 g
hladká mouka
1/2 ks
prášek do pečiva
120 g
moučkový cukr
250 g
máslo
3 lžíce
kakao
1 ks
vejce

Náplň:

1 ks
vanilkový pudink
500 ml
mléko
podle chuti
krystalový cukr do pudinku
500 g
plnotučný tvaroh
250 g
jemný tvaroh
podle chuti
krystalový cukr
1 ks
vanilkový cukr
5 cl
rum
3 ks
žloutek
3 ks
bílek na sníh
1 lžíce
solamyl (škrob)
Postup receptu
Vytisknout

Náplň může být různá, nejoblíbenější je tvarohová, jablečná, maková nebo ořechová. Tvarohová náplň se obvykle ochucuje vanilkou a citronovou kůrou, což jí dodává osvěžující chuť. Jablečná náplň se obvykle obohacuje skořicí a cukrem, zatímco maková a ořechová náplň dodává koláči bohatou a výraznou chuť.

  1. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme v mrazničce asi hodinu odležet, aby ztuhlo.
  2. Na tvarohovou náplň si nejprve z 500 ml mléka, cukru a pudinku uvaříme pudink, který necháme vychladnout.
  3. Pudink vyšleháme se všemi surovinami na tvarohovou nádivku a nakonec jemně vmícháme sníh ze tří bílků.
  4. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech.
  5. Na těsto rozetřeme tvarohovou nádivku a nakonec nastrouháme druhou polovinu těsta.
  6. Pečeme na 180 stupních asi 40 minut, je třeba si to kontrolovat podle trouby.
  7. Po upečení necháme vychladnout a chvíli odležet.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář