NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Křehký jablečný koláč se šťavnatou náplní, který připravíte i bez formy.
Křehký jablečný koláč se šťavnatou náplní, který připravíte i bez formy.
Recept Křehký jablečný koláč se šťavnatou náplní, který připravíte i bez formy.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Na tento jablečný koláč jsem vždy používala dortovou formu, která mi zaručila, že bude mít hezký tvar. Nedávno jsem však musela improvizovat, protože jsem formu doma neměla. Nebylo to však vůbec náročné. Okraje koláče stačilo jen naříznout a přehnout směrem dovnitř, aby náplň dobře držela a během pečení nevytekla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   2.3.2025

Křehký jablečný koláč se šťavnatou náplní, který připravíte i bez formy.

Na tento jablečný koláč jsem vždy používala dortovou formu, která mi zaručila, že bude mít hezký tvar. Nedávno jsem však musela improvizovat, protože jsem formu doma neměla. Nebylo to však vůbec náročné. Okraje koláče stačilo jen naříznout a přehnout směrem dovnitř, aby náplň dobře držela a během pečení nevytekla.

30 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
250 g
máslo
1/2 hrnku
krystalový cukr
1 ks
vejce
1 lžička
prášek do pečiva
špetka
sůl

Jablečná náplň:

1 a 1/2 kg
kyselejší jablka
100 g
krystalový cukr
1 lžička
skořice
1/2 ks
citrón (pouze šťáva)
2 lžíce
strouhanka
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření

Tento jablečný koláč můžete připravit s formou i bez ní. Křehké těsto je chutné a velmi dobře se s ním pracuje. Nemusíte se proto bát, že by vám jeho příprava zabrala příliš mnoho času. Vše následně doplňuje sladkokyselá jablečná náplň, která zabraňuje tomu, aby byl výsledný dezert mdlý.

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a vypracujeme pevné těsto, které rozdělíme na dvě části – jednu větší a druhou menší. Obě těsta zabalíme do igelitového sáčku nebo fólie a dáme alespoň na půl hodiny do lednice.
  2. Větší těsto vybereme z lednice, umístíme ho na pomoučenou pracovní desku a vyválíme. Aby se nám s ním lépe pracovalo, položíme na něj větší mísu dnem vzhůru a vykrojíme rovnoměrný kruh. Nepravidelné okraje dáme stranou – později je připojíme k menšímu těstu, které máme v lednici.
  3. Do středu těsta dáme náplň, kterou si připravíme tak, že podusíme jablka s cukrem, skořicí a citronem. Když změknou a pustí šťávu, přidáme strouhanku a stáhneme z ohně.
  4. Okraje těsta nařízneme tak, aby vznikly proužky dlouhé 3 až 4 cm a široké přibližně 2 cm, které začneme ohýbat směrem dovnitř. Vytvoříme tak vyvýšený okraj, díky kterému si koláč udrží svůj tvar a náplň nevyteče.
  5. Druhou část těsta vyndáme z lednice, připojíme k ní odřezané okraje a buď ji nastrouháme, nebo rozválíme a položíme navrch koláče. Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C přibližně 40 až 45 minut.

Hotový jablečný koláč nechte vychladnout a před podáváním ho můžete posypat moučkovým cukrem. Není to však nutné, protože jablečná náplň je dostatečně sladká. Zbyla vám ještě nějaká jablka? Připravte si z nich například tento šťavnatý vanilkový koláč.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář