NejRecept.cz Dezerty Moučníky Křehký makový závin z tvarohového těsta
Křehký makový závin z tvarohového těsta
Recept Křehký makový závin z tvarohového těsta
NejLucka NejLucka    ·   8.7.2015

Křehký makový závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.

Suroviny

Těsto:

250 g
polohrubá mouka
125 g
tvaroh
50 g
moučkový cukr
špetka
sůl
75 ml
olej
75 ml
mléko
2 lžičky
prášek do pečiva

Nádivka:

70 - 100 g
nemletý mák
1 hrst
rozinky
100 g
kr. cukr
2/3 šálku
mléko
1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
  1. Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.
  2. Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
  3. Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.
  4. Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
  5. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.

Zdroj: Receptos

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář