Křehký makový závin z tvarohového těsta

Tvarohové těsto, maková nádivka a chutný závin je na světě. Křehké těsto bez kynutí.

Přidal:, 8.7.2015
Kategorie: Moučníky
Recept Křehký makový závin z tvarohového těsta

Suroviny

Těsto:
250 gpolohrubá mouka
125 gtvaroh
50 gmoučkový cukr
špetkasůl
75 mlolej
75 mlmléko
2 lžičkyprášek do pečiva
Nádivka:
70 - 100 gnemletý mák
1 hrstrozinky
100 gkr. cukr
2/3 šálkumléko
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Mák propláchneme ve vlažné vodě. Scedíme a necháme chvíli odstát, zalijeme mlékem a vaříme na mírném ohni. Po chvíli vaření přidáme rozinky a spolu vaříme do chvíle, dokud mák nevsákne všechno mléko. Následně přidáme cukr a odstavíme.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Mouku prosejeme přes síto, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Následně olej, mléko, tvaroh a cukr. Vypracujeme hladké těsto, které má být lepkavé.
  3. Na pomoučeném pracovní desce těsto opatrně vyválíme (20 x 30 cm) a rozkrojíme na polovinu (můžeme upéct i jeden velký, nemusíme 2). Navrstvíme makovou nádivku. Po okrajích (cca 2 cm) necháme volný prostor a srolujeme.Tip: Jahodový džem bez chemie
  4. Takto připravený závin přendáme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení. Závin uložíme tak, abychom spoj měli položený na papíře na pečení.
  5. Před pečením závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce

Zdroj: Receptos