NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Kokosové cukroví Křupavé a nadýchané kokosky. S tímto čokoládovým krémem budou neodolatelné.
Křupavé a nadýchané kokosky. S tímto čokoládovým krémem budou neodolatelné.
Recept Křupavé a nadýchané kokosky. S tímto čokoládovým krémem budou neodolatelné.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Xénia Portášová

Kokosky jsou pro mě neoddělitelnou součástí Vánoc. Jejich vůně vždy naplní celou kuchyni a okamžitě mi navodí sváteční náladu. Připravuji je už roky, během kterých jsem vyzkoušela více receptů. Nejvíce se mi však osvědčil tento. Autor: Xénia Portášová

Naďa Černá Naďa Černá    ·   22.11.2024

Křupavé a nadýchané kokosky. S tímto čokoládovým krémem budou neodolatelné.

Kokosky jsou pro mě neoddělitelnou součástí Vánoc. Jejich vůně vždy naplní celou kuchyni a okamžitě mi navodí sváteční náladu. Připravuji je už roky, během kterých jsem vyzkoušela více receptů. Nejvíce se mi však osvědčil tento. Autor: Xénia Portášová

40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Kokosky

podle potřeby
linecká kolečka
2 ks
bílky
200 g
moučkový cukr
100 g
strouhaný kokos

Čokoládový krém

1 ks
vejce
50 g
moučkový cukr
1/3 bal.
vanilkový cukr
1 lžička
kakao
33 g
ztužený tuk
50 ml
rum
160 g
máslo

Dále

podle potřeby
marmeláda
podle potřeby
tuk
podle potřeby
čokoláda
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kokosky jsou křupavé na povrchu a jemné uvnitř. Mají nezaměnitelnou chuť a krásnou vůni. Jejich příprava není náročná. Předtím, než se do ní pustíte, nezapomeňte si upéct kolečka z lineckého těsta, která tvoří základ těchto koláčků.

  1. Ve míse vyšleháme bílky spolu s moučkovým cukrem. Šleháme, dokud nevznikne pevný sníh.
  2. Do sněhu přimícháme pomocí vařečky strouhaný kokos. Hotovou směs vložíme do cukrářského sáčku a nanášíme ji ve tvaru menších kuliček na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 140 °C přibližně 20 minut.
  3. Zatímco se dezert peče, připravíme si čokoládový krém. Ve vodní lázni necháme rozpustit moučkový a vanilkový cukr a kakao. Následně přidáme vejce, vše důkladně promícháme a zahříváme. Když je směs horká, stáhneme ji z tepla, přidáme do ní tuk a rum, a necháme ji vychladnout.
  4. V samostatné míse vyšleháme změklé máslo, do kterého následně zašleháme vychladlou čokoládovou směs. Hotový krém dáme na pár minut do ledničky.
  5. Odleželý krém vložíme do cukrářského sáčku a naneseme po obvodu lineckých koleček. Doprostřed dáme marmeládu, na krém položíme upečenou kokosku a dáme alespoň na hodinu na chladné místo.
  6. Spodní část kokosek namočíme v čokoládě, kterou jsme rozpustili s tukem, a máme hotovo.

Marmeláda, kterou použijeme při přípravě kokosek, by měla být mírně kyselá, aby kontrastovala se sladkým krémem. Vhodná je například meruňková nebo rybízová marmeláda.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář