Křupavé mini záviny ze zakysané smetany plněné džemem

Poprvé jsem dělala mini záviny plněné domácím jahodovým džemem, který jsem zavařovala ještě v létě. Musím říct, že s těstem se pracuje luxusně, je krásně jemné a vůbec se během válení netrhá. Zakysaná smetana je top produkt, který se přidává do křehkých těst. Naplnit můžete i nutelou nebo rozehřátou čokoládou, nám doma nejvíce chutnají s jahodovým džemem. Autor: Mineralka

Přidal:, 20.11.2017
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Křupavé mini záviny ze zakysané smetany plněné džemem

Suroviny

Těsto:
250 gmáslo
250 mlzakysaná smetana
2 lžícemoučkový cukr
500 - 550 g hladká mouka
Dále budeme potřebovat:
marmeláda na plnění
1 bal.vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  1. Máslo utřeme se zakysanou smetanou a moučkovým cukrem do jednotné hmoty, do které pomalu přidáváme mouku a zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na jednu hodinu.
  2. Z těsta oddělujeme menší kousky, které rozválíme na tenčí plát. Jeden kraj nožem zarovnáme, abychom měli rovnou hranu. Na kraj navrstvíme marmeládu a přeložíme. Nožem odkrojíme v části, kde se končí přeložené těsto a kraj jemně stiskneme. Celou rolku přendáme na papírem vyložený plech a takto postup opakujeme, dokud nemineme celé těsto.
  3. Na plechu nožem nebo ostrou hranou řezáku překrojíme role na menší "záviny" a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů po dobu 20-25 minut do zlata.
  4. Upečené necháme mírně vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem.