NejRecept.cz Dezerty Koláče Křupavé sladké jednohubky jen z 5 ingrediencí. Dokonalé velikonoční pohoštění.
Křupavé sladké jednohubky jen z 5 ingrediencí. Dokonalé velikonoční pohoštění.
Recept Křupavé sladké jednohubky jen z 5 ingrediencí. Dokonalé velikonoční pohoštění.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Rychlé a dokonale jemné. Přesně takové jsou tyto jednohubky, které si můžete připravit klidně i během velikonočních svátků. Skvěle chutnají a tím, že jsou malé, se velmi dobře jedí. Jejich tvar si můžete přizpůsobit podle svých představ. Já mám ráda menší rolky.

Sophie Mayer Sophie Mayer    ·   29.3.2025

Křupavé sladké jednohubky jen z 5 ingrediencí. Dokonalé velikonoční pohoštění.

Rychlé a dokonale jemné. Přesně takové jsou tyto jednohubky, které si můžete připravit klidně i během velikonočních svátků. Skvěle chutnají a tím, že jsou malé, se velmi dobře jedí. Jejich tvar si můžete přizpůsobit podle svých představ. Já mám ráda menší rolky.

20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
hladká mouka
1/4 lžičky
sůl
70 g
máslo
180 ml
voda
podle potřeby
kukuřičný škrob

Dále:

podle potřeby
olej (na smažení)
podle potřeby
moučkový cukr (na posypání)
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření

Kromě tradičních moučníků, jako je velikonoční beránek nebo jidáše, se snažím připravit i různé jiné a méně tradiční recepty. K nim patří i tyto rolky, které jsem zkoušela loni poprvé a měly velký úspěch. Vracím se k nim proto i letos o svátcích.

  1. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Následně přidáme rozpuštěné máslo, vodu a ručně vypracujeme pevné těsto.
  2. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na dvě stejné části, každou ručně prohněteme a vypracujeme z ní kuličku. Obě kuličky zakryjeme fólií a necháme odpočívat 20 minut při pokojové teplotě.
  4. Těsto vyválíme na tenko a posypeme kukuřičným škrobem. Na každé těsto budeme potřebovat 1,5 až 2 lžíce.
  5. Škrob rozetřeme rukou po celém těstě a srolujeme ho do rolády. Okraje potřeme vodou, aby lépe držely.
  6. Z rolády odkrajujeme menší kousky silné 1,5 až 2 cm. Každý kousek rozválíme pomocí válečku.
  7. Takto připravené těsto smažíme v rozehřátém oleji z obou stran. Jakmile získá tmavou barvu, vytáhneme ho na tác nebo talíř vyložený papírovými utěrkami.
  8. Před podáváním posypeme jednohubky moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Jednohubky jsou nejlepší krátce po tom, co je připravíte. Posypat je můžete čímkoli. Nejlépe chutnají s moučkovým cukrem, ale výborná je i směs moučkového a vanilkového nebo dokonce skořicového cukru.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář