NejRecept.cz Dezerty Koláče Jablečný koláč Kulatý koláč s karamelovými jablky a bohatou smetanovou peřinou.
Kulatý koláč s karamelovými jablky a bohatou smetanovou peřinou.
Recept Kulatý koláč s karamelovými jablky a bohatou smetanovou peřinou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Lahodné křupavé těsto zakryté karamelovými jablky přelité bohatým sněhem z vyšlehaných bílků smíchaných s kysanou smetanou. Pekla jsem pro sousedy, kteří tento koláč chválili a dokonce si někteří z nich vyžádali recept. Příště ho zopakuji, ale upeču ho v hranatém plechu. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   12.10.2024

Kulatý koláč s karamelovými jablky a bohatou smetanovou peřinou.

Lahodné křupavé těsto zakryté karamelovými jablky přelité bohatým sněhem z vyšlehaných bílků smíchaných s kysanou smetanou. Pekla jsem pro sousedy, kteří tento koláč chválili a dokonce si někteří z nich vyžádali recept. Příště ho zopakuji, ale upeču ho v hranatém plechu. Autor: Karambola

35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

250 g
polohrubá mouka
1 lžička
prášek do pečiva
90 g
máslo
2 ks
žloutek
40 g
krystalový cukr
1 bal.
vanilkový cukr

Jablka:

4 ks
jablko
podle chuti
krystalový cukr
podle chuti
citronová šťáva

Krém:

2 ks
bílek
40 g
krystalový cukr
400 g
zakysaná smetana
30 g
kukuřičný škrob
Postup receptu
Vytisknout
35 min
Čas přípravy
40 min
Čas vaření

Jablka a karamel představují dokonalou kombinaci vhodnou do mnoha dezertů. Jedním z nich je i tento koláč s nadýchaným těstem a krémovou vrstvou, který návštěvu překvapí určitě víc než jednoduchá bublanina nebo bábovka.

  1. Polohrubou mouku dáme do mísy, přidáme lžičku prášku do pečiva a na kostky nakrájené máslo. V druhé míse smícháme žloutky s cukrem, vanilkou a přidáme je do mísy s moukou. Vypracujeme drobivou hmotu, kterou si rozdělíme na 2/3 a 1/3.
  2. Připravíme si kulatou formu na pečení, dno vyložíme papírem a rukama utlačíme 2/3 těsta tak, abychom vyvýšili i okraje.
  3. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Na pánvi je restujeme asi 15 minut s citrónovou šťávou a cukrem podle chuti. Když získají karamelový nádech, vypneme a ještě horká dáme na připravené těsto ve formě.
  4. Z bílků, cukru a vanilky vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme škrob a krátce prošleháme. Nakonec přidáme smetanu a už jen krátce promícháme. Nanášíme na jablka, rukama rozdrobíme zbytek těsta a dáme péct.
  5. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář