Kvašené okurky - rychlé

Tyto rychle kvašené okurky se u nás v rodině dělají už celá desetiletí. Z dětství se pamatuji, že babička je dělala do velkého starého (snad i 15 litrového hrnce), který již vyřadila z kuchyně (používal se už jen na tyto kvašené okurky) a starký je každý den chodil tajně ochutnávat, že či už jsou :) . A když zahlásil, že už jsou, tak milé okurky i s hrncem putovaly do studené komory, aby se zastavilo kvašení. Já dávám okurky kvasit do velkého poháru ale pokud chcete, můžete zkusit i ten "babiččin hrnec" :)

Přidal:, 15.8.2017
Kategorie: Zavařeniny, Okurky
Recept Kvašené okurky - rychlé

Suroviny

velké okurky nakládačky (přibližně stejně velké)
2 větvičky kopru i se semínky
1/2 krajíce chleba
5 - 6 zrnek celého pepře
sůl
voda
velký 4-litrový pohár

Postup přípravy

  1. Okurky dobře vymýt, uříznout konce a ponakrajovat 3 - 4 zářezy po celé délce (stačí i propíchat na více místech).Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  2. Do čisté sklenice dáme na dno 1/2 krajíce chleba (nejlépe tmavého), větvičku kopru i se semínky a naskládáme okurky. Do středu nebo při vrch poháru vložíme druhou větvičku kopru. Nasypeme lžíci (pořádně kopcem) soli, vhodíme pár kuliček celého pepře a zalijeme vodou (ne zcela po vrch), tak aby okurky mohly kvasit a voda nevytékala. Převážeme celofánem a dám kvasit, například na terasu do stínu. Určitě je nedávejte na přímé slunce!
  3. Po 3-4 dnech je ochutnejte a uvidíte, či už jsou :) ... pokud ne, nechte je kvasit další den, dokud nebudou podle vaší chutě. Když je chladnější počasí, může to trvat trochu déle (5 - 7 dní).Tip: Sbírka 25 nejlepších receptů na zákusky, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole
  4. Pokud se vám již zdají dobré, přeneste celý pohár do chladu. Okurky vyberte, nálev přeceďte (chleba vyhoďte), pohár omyjte a nálev nalijte zpět do umytého sklenice na okurky a skladujte pokud možno v chladničce.
  5. Podáváme dobře vychlazené a těsně před jídlem okurky ještě opláchnu od nálevu pod tekoucí vodou. Protože jsou to rychle kvašené okurky doporučuji co nejdříve sníst.Tip: Sbírka 6 nejlepších receptů na velikonoční mazanec, ze které si určitě vyberete.

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne