Kváskový špaldový chléb

Po dlouhém čase se mi konečně podařil chlebíček z mého kvásku. Kvásek jsem poctivě krmila 2 týdny, aby byl silný a nakonec jsem z něj upekla tento krásný velký bochník s lněnými semínky. Inspirovala jsem se receptem od bonvivani.sk, jen trošku jsem si poměr surovin upravila. Autor: Karambola

Přidal:, 13.4.2019
Kategorie: Chléb, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Kváskový špaldový chléb

Suroviny

Startér:
4 PLžitný kvásek
100 gvoda
130 gžitná celozrnná mouka
Dále:
200 gstartér
1 kgšpaldová mouka hladká
450 gvoda
5 PLlněná semínka
2 PLkonopná semínka
Dále:
 
25 gvoda
25 gsůl
bramborový škrob na vysypání ošatky

Postup přípravy

  1. Večer o 20:00 založíme startér. Do misky dáme 4 lžíce kvásku (recept jak založit kvásek najdete ZDE) z chladničky, přidáme vodu a žitnou celozrnnou mouku. Rozmícháme a zakryjeme potravinářskou fólií nebo koupací čepicí. Necháme až do rána při pokojové teplotě stát, aby nám startér narostl.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. O cca 7:00 ráno navážíme 200 g startéru, přidáme mouku, vodu a semínka. Mícháme asi 5 minut, pak na 10 minut přestaneme, necháme těsto odležet. Po 10 minutách přidáme ve vodě rozmíchanou sůl a dále těsto mícháme. Já míchám pomocí mixéru, trvá to cca asi 15 minut.
  3. Po 15 minutách hnětení těsto přendáme do olejem vymazané misky a zakryjeme ho potravinářskou fólií nebo koupací čepicí. Každých 30 minut těsto překládáme z každé strany směrem do středu během 2 hodin (čili těsto přeložíme 4x).Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. Po překládání (cca 10:00 ráno) těsto přendáme na pracovní desku, kterou jsme trošku pomúčili moukou a vypracujeme pěkný bochník, který spojem nahoru přendáme do ošatky (ošatku vysypávám bramborovým škrobem). Zakryjeme fólií nebo čepicí a necháme při pokojové teplotě kynout 2 hodiny.
  5. Po 2 hodinách kynutí (cca 12:00) vyhřejeme troubu spolu se dvěma plechy. Na jednom plechu budeme péct chléb (uložíme ho do středu trouby) a do druhého nalijeme studenou vodu - lijeme až po vložení chleba do trouby (uložíme ho na dno trouby). Troubu vyhříváme spolu s plechy 20 minut na 250 stupňů. Je dobré, pokud jsou i plechy pořádně rozpálené, předejdete tak praskání chleba.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  6. Chlebíček vyklopíme na prkénko s pečícím papírem, žiletkou uděláme zářezy a opatrně ho stáhneme na horký plech do trouby. Postupujeme hlavně rychle a opatrně. Plechy z trouby nevybíráme, aby nevychladly.
  7. Jakmile stáhneme chlebíček na plech, do plechu na dně trouby nalijeme sklenici studené vody a dvířka ihned zavřeme. Pečeme 15 minut při teplotě 250 stupňů, pak plech s vodou vybereme, teplotu stáhneme na 200 stupňů a dopékáme 25-30 minut, podle toho, jak tmavou kůrku chceme.
  8. Upečený chléb necháme pořádně vychladnout na mřížce (trvá to i 2 hodiny).
  9. Nejlepší je chléb s máslem a pažitkou nebo řeřichou.