Kváskový špaldový chléb
Po dlouhém čase se mi konečně podařil chlebíček z mého kvásku. Kvásek jsem poctivě krmila 2 týdny, aby byl silný a nakonec jsem z něj upekla tento krásný velký bochník s lněnými semínky. Inspirovala jsem se receptem od bonvivani.sk, jen trošku jsem si poměr surovin upravila. Autor: Karambola
FOTO OD VÁS
Vyzkoušel/a si recept?
Nahraj fotku a pochlub se
PŘIDAT FOTKUNahraj fotku a pochlub se
Čas přípravy:
Čas vaření:
SUROVINY
Startér:
4 PLžitný kvásek
100 gvoda
130 gžitná celozrnná mouka
Dále:
200 gstartér
1 kgšpaldová mouka hladká
450 gvoda
5 PLlněná semínka
2 PLkonopná semínka
Dále:
25 gvoda
25 gsůl
bramborový škrob na vysypání ošatky
- Večer o 20:00 založíme startér. Do misky dáme 4 lžíce kvásku (recept jak založit kvásek najdete ZDE) z chladničky, přidáme vodu a žitnou celozrnnou mouku. Rozmícháme a zakryjeme potravinářskou fólií nebo koupací čepicí. Necháme až do rána při pokojové teplotě stát, aby nám startér narostl.
- O cca 7:00 ráno navážíme 200 g startéru, přidáme mouku, vodu a semínka. Mícháme asi 5 minut, pak na 10 minut přestaneme, necháme těsto odležet. Po 10 minutách přidáme ve vodě rozmíchanou sůl a dále těsto mícháme. Já míchám pomocí mixéru, trvá to cca asi 15 minut.
- Po 15 minutách hnětení těsto přendáme do olejem vymazané misky a zakryjeme ho potravinářskou fólií nebo koupací čepicí. Každých 30 minut těsto překládáme z každé strany směrem do středu během 2 hodin (čili těsto přeložíme 4x).
- Po 2 hodinách kynutí (cca 12:00) vyhřejeme troubu spolu se dvěma plechy. Na jednom plechu budeme péct chléb (uložíme ho do středu trouby) a do druhého nalijeme studenou vodu - lijeme až po vložení chleba do trouby (uložíme ho na dno trouby). Troubu vyhříváme spolu s plechy 20 minut na 250 stupňů. Je dobré, pokud jsou i plechy pořádně rozpálené, předejdete tak praskání chleba.
- Chlebíček vyklopíme na prkénko s pečícím papírem, žiletkou uděláme zářezy a opatrně ho stáhneme na horký plech do trouby. Postupujeme hlavně rychle a opatrně. Plechy z trouby nevybíráme, aby nevychladly.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kváskový špaldový chlieb.
Jak by se měl po upečení a vychladnutí uchovávat? Někde jsem četla že ve vlhké utěrce, aby neztvrdl 😱