NejRecept.cz Sladká jídla Buchty Kynuté buchty s mákem/tvarohem
Kynuté buchty s mákem/tvarohem
Recept Kynuté buchty s mákem/tvarohem
NejLucka NejLucka    ·   4.11.2015

Kynuté buchty s mákem/tvarohem

Kynuté buchty s mákem nebo s tvarohem.

Suroviny

Na těsto si připravte:

500 g
hladké mouky
50 g
cukru krupice
200-300 ml
mléka
30 g
droždí
60 g
rozpuštěného másla nebo oleje
2 ks
žloutky
2 lžíce
rumu
vanilkový extrakt/cukr
citronový olej/kůra
sůl
máslo na vymazání pekáče

Maková náplň:

100 g
mletého máku
150 ml
mléka
2 - 3 lžíce
cukru krupice
3 lžíce
švestkových povidel
rum, vanilka, citronový olej, špetka skořice

Tvarohová náplň:

250 g
tvarohu (ne ve vaničce)
4 lžíce
moučkového cukru
1 ks
vejce
1 lžíce
vanilkového pudingu
vanilkový cukr
citronový olej/kůra
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a droždí a nechte vykynout. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek cukru, žloutky, máslo (olej), rum, vanilku a pár kapek citronového oleje. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte měkké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.
  2. Maková náplň:
    Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní provařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a skořici. Podle chuti přidejte rum, citron a švestková povidla. Maková náplň bude díky nim vláčnější a bude mít výraznější chuť.
  3. Tvarohová náplň:
    Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit.
  4. Zapněte troubu na 190 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na vále na 20 - 30 dílů (záleží, jak chcete buchty velké). Každý díl zploštěte, dejte náplň a uzavřete. Na pekáč vlijte rozpuštěné máslo a naskládejte buchty spojem dolů. Nechte ještě asi 15 minut vykynout, pak potřete buchty rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut do zlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak vyklopte na chladicí mřížku. Po vychladnutí pocukrujte.
  5. Já jsem ještě horké buchty potřela směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru, zůstanou tak déle vláčné a krásně voní.

Zdroj: Víkendové pečení

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář