Do vlažného mléka přidejte lžíci cukru a droždí a nechte vykynout. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte zbytek cukru, žloutky, máslo (olej), rum, vanilku a pár kapek citronového oleje. Nakonec přilijte vzešlý kvásek a vypracujte měkké těsto. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout až zdvojnásobí svůj objem.
Maková náplň: Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a pár minut za stálého míchaní provařte. Odstavte, přidejte cukr, vanilku a skořici. Podle chuti přidejte rum, citron a švestková povidla. Maková náplň bude díky nim vláčnější a bude mít výraznější chuť.
Tvarohová náplň: Všechno společně vyšlehejte, podle chuti můžete případně přisladit.
Zapněte troubu na 190 stupňů. Vykynuté těsto rozdělte na vále na 20 - 30 dílů (záleží, jak chcete buchty velké). Každý díl zploštěte, dejte náplň a uzavřete. Na pekáč vlijte rozpuštěné máslo a naskládejte buchty spojem dolů. Nechte ještě asi 15 minut vykynout, pak potřete buchty rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut do zlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak vyklopte na chladicí mřížku. Po vychladnutí pocukrujte.
Já jsem ještě horké buchty potřela směsí rozpuštěného másla, rumu a moučkového cukru, zůstanou tak déle vláčné a krásně voní.