Kynuté makové květy s drobenkou

Dostala jsem prostě obrovskou chuť na makový koláče. A já, když si něco umanu, tak se mnou nikdo a nic nehne... :D Přemýšlela jsem jestli nějaké krémové řezy nebo se vrhnu do přípravy klasických koláčů. A přece zvítězili domácí kynuté koláče, které jsem samozřejmě nemohla udělat obyčejně, ale vytvarovala jsem krásné kytičky. Autor: Danka

Přidal:, 26.9.2018
Kategorie: Moučníky, Pečivo
Čas přípravy:
Čas vaření:
Kynuté makové květy s drobenkou

Suroviny

300 gpolohrubé mouky
2 lžícekrystalu
1/4 lžičkysoli
1/2 kostkyčerstvého droždí (21g)
1 ksžloutek
125 mlvlažného mléka
50 grozpuštěného másla
1 lžíceoleje
maková náplň
švestková povidla
vejce na potření
drobenka

Postup přípravy

  1. Těsto zaděláno a vykynuto v pekárně, rozdělit na 10 dílů, utvořit bochánky a nechat pod igelitem 10 minut odpočinout. Pak každý bochánek zvlášť roztlačit dlaní na pracovní desce, naplnit lžící náplně a "zavázat" jako buchtu.
  2. Uložit spojem dolů na plech s pečícím papírem a dlaní opět opatrně roztlačit do tvaru koláče a nechat pod igelitem nakynout asi 45 minut.
  3. Pak střed každého koláče promáčknout (používám omoučenou malou skleničku ), každý jednotlivě naplnit 1 lžící povidel, okraje pomazat vejcem, 8x nastříhnout po obvodu nůžkami (cca 2-3cm směrem ke středu) a posypat drobenkou. Péct asi 20 minut na 170 stupňů.
  4. Maková náplň: Použila jsem hotovou makovou náplň od Labety, spařila horkým mlékem, přidala jsem 1 nastrouhané jablko a 1 lžíci suché mleté kávy. Dle potřeby lze zahustit namletými dětskými piškotky.
  5. Drobenka: 40g hrubé mouky, 30g krystalu, 20g rozpuštěného másla. Vše pouze v misce promíchat vidličkou.