Kynuté makové pletýnky

Něco nového na snídani nebo svačinu. Velmi nám chutnalo. Autor: Lacusin

Recept Kynuté makové pletýnky

Suroviny

Těsto:
450 ghladké mouky
20 gdroždí
1,5 dlmléka
1 dljogurtu
2 lžícecukru
50 gmásla
1 ksvejce
citronová kůra
sůl
Náplň:
150 gmáku
lžičkacitronové kůry
5 lžiccukru
1 lžičkaskořice
mléko dle potřeby správné konzistence
Na potření:
1 ksvejce

Postup přípravy

  1. Těsto jsem si dala zamíchat a vykynout do pekárny. Pokud pekárnu nemáte: nejdříve připravte kvásek. Do teplého mléka dáme cukr, droždí a lžíci mouky a necháme odpočinout. Pak kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi do hladkého těsta, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.Tip: 33 receptů na slané a sladké rolády, které si můžete připravit na Vánoce nebo Velikonoce
  2. Po vyhynutí těsto rozdělíme na 12 dílů.
  3. Z každého dílu vyválíme ovál, který pomažeme makovou náplní, srolujeme jako roládu a po krajích prokrojíme, jak vidíte na obrázku.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  4. Stočíme do tvaru podkovy a konce spojíme dohromady.
  5. Potřeme vajíčkem a necháme na plechu ješte čtvrt hodiny kynout.Tip: Sbírka 6 nejlepších receptů na velikonoční mazanec, ze které si určitě vyberete.
  6. Pečeme pri 200 C dozlatova.
  7. Na makovou náplň: mák vysypeme do hrnce, ochutíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.