NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Pletýnky a jidáše Kynuté makové pletýnky
Kynuté makové pletýnky
Recept Kynuté makové pletýnky
Lacusin Lacusin    ·   26.2.2016

Kynuté makové pletýnky

Něco nového na snídani nebo svačinu. Velmi nám chutnalo. Autor: Lacusin

Suroviny

Těsto:

450 g
hladké mouky
20 g
droždí
1,5 dl
mléka
1 dl
jogurtu
2 lžíce
cukru
50 g
másla
1 ks
vejce
citronová kůra
sůl

Náplň:

150 g
máku
lžička
citronové kůry
5 lžic
cukru
1 lžička
skořice
mléko dle potřeby správné konzistence

Na potření:

1 ks
vejce
Postup receptu
Vytisknout
  1. Těsto jsem si dala zamíchat a vykynout do pekárny. Pokud pekárnu nemáte: nejdříve připravte kvásek. Do teplého mléka dáme cukr, droždí a lžíci mouky a necháme odpočinout. Pak kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi do hladkého těsta, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
  2. Po vyhynutí těsto rozdělíme na 12 dílů.
  3. Z každého dílu vyválíme ovál, který pomažeme makovou náplní, srolujeme jako roládu a po krajích prokrojíme, jak vidíte na obrázku.
  4. Stočíme do tvaru podkovy a konce spojíme dohromady.
  5. Potřeme vajíčkem a necháme na plechu ješte čtvrt hodiny kynout.
  6. Pečeme pri 200 C dozlatova.
  7. Na makovou náplň: mák vysypeme do hrnce, ochutíme, zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář