Kynuté sádlové šátečky s vanilkou a ořechy - FOTOPOSTUP

Sádlové koláče našich starých maminek chutnají i v dnešní uspěchané době. Čas od času dostaneme na ně chuť a zatím si ještě vždy dokážu sehnat sádlo od farmářů. Dnes jsem je udělala trošku jinak s ořechově cukrovým posypem. Autor: Izabela

Přidal:, 14.12.2017
Kategorie: Moučníky, Koláče, cukroví
Recept Kynuté sádlové šátečky s vanilkou a ořechy - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
550 ghladká mouka
255 mlmléko vlažné
50 gdroždí
1 ČLkrystalový cukr
1 ksvejce
špetkasůl
200 gsádlo
1 PLocet do sedla
2 bal.vanilkový cukr na posyp
Náplně:
250 gmletý mák
4 PLhroznová povidla
250 gmleté ořechy
4 PLmeruňková povidla
Posyp:
100 gořechy drcené
100 gkyštálový cukr

Postup přípravy

  1. Připravila jsem si kvásek. Ve vlažném mléce jsem rozpustila droždí posypala cukrem a nechala vykynout. Kvásek jsem přidala k prosátej mouke a vypracovala jsem polotuhé těsto. Zakryté nechala vykynout na teplém místě 1 hodinu.Tip: Jahodový džem bez chemie
  2. Když těsto nakynulo, položila jsem ho na pomoučenou pracovní desku a rozválela. Sádlo jsem smíchala s octem a vložila do mrazáku ztuhnout. Ztuhlý kvásek jsem nastrouhala na těsto a posypala vanilkovým cukrem. Dělám to tak, že půl sáčku sypu na jedno přeložení. Těsto jsem prokládala zleva doprava, zprava doleva, shora dolů a ze spodu nahoru. Další překládání již šikovné kuchařky vědí, že se překládá pak opačně. Po každém přeložení se nemusí nechat těsto kynout, ale znovu se rozválí, nastrouhá sádlo, posype vanilkou a přeloží se i druhý a třetí krát. Po třetím rozválení a přeložení jsem zakryla utěrkou a nechala kynout 20 min.
  3. Proložené těsto 3x a nakynuté jsem rozválela a nakrájela na kostky. Těsto je pružné a zcela na tenko nelze vyválet. Uložila jsem nádivky. Ty dělám jednoduše. Mletý mák smíchám s povidly, teď jsem použila hroznovou. Ořechy mleté ​​spojím s meruň. povidly. Naplněné těsto jsem zavřela, natřela rozšlehaným vejcem a posypala ořechově-cukrovým posypem. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a pekly se 20 min. Ještě vrch jsem posypala moučkovým cukrem - už jen ozdobně. Velmi chutné šátečky.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Ještě přidávám přípravu sádla jak ho dostávám od farmáře. Sádlo odblaním, pomelu na masovém mlýnku. Rozvážím si ho na 250 g kousky, zabalím do mikrotenévého sáčku a uložím do mrazničky. Dříve než se použije musí se rozmrazit a smíchat s octem a moukou záleží od receptu.