Kynuté sádlové šátečky s vanilkou a ořechy - FOTOPOSTUP

Sádlové koláče našich starých maminek chutnají i v dnešní uspěchané době. Čas od času dostaneme na ně chuť a zatím si ještě vždy dokážu sehnat sádlo od farmářů. Dnes jsem je udělala trošku jinak s ořechově cukrovým posypem. Autor: Izabela

Přidal:Izabella929@azet.sk, 14.12.2017
Kategorie: Koláče, cukroví, Moučníky
Kynuté sádlové šátečky s vanilkou a ořechy - FOTOPOSTUP

Suroviny

Těsto:
550 ghladká mouka
255 mlmléko vlažné
50 gdroždí
1 ČLkrystalový cukr
1 ksvejce
špetkasůl
200 gsádlo
1 PLocet do sedla
2 bal.vanilkový cukr na posyp
Náplně:
250 gmletý mák
4 PLhroznová povidla
250 gmleté ořechy
4 PLmeruňková povidla
Posyp:
100 gořechy drcené
100 gkyštálový cukr

Postup přípravy

  1. Připravila jsem si kvásek. Ve vlažném mléce jsem rozpustila droždí posypala cukrem a nechala vykynout. Kvásek jsem přidala k prosátej mouke a vypracovala jsem polotuhé těsto. Zakryté nechala vykynout na teplém místě 1 hodinu.
  2. Když těsto nakynulo, položila jsem ho na pomoučenou pracovní desku a rozválela. Sádlo jsem smíchala s octem a vložila do mrazáku ztuhnout. Ztuhlý kvásek jsem nastrouhala na těsto a posypala vanilkovým cukrem. Dělám to tak, že půl sáčku sypu na jedno přeložení. Těsto jsem prokládala zleva doprava, zprava doleva, shora dolů a ze spodu nahoru. Další překládání již šikovné kuchařky vědí, že se překládá pak opačně. Po každém přeložení se nemusí nechat těsto kynout, ale znovu se rozválí, nastrouhá sádlo, posype vanilkou a přeloží se i druhý a třetí krát. Po třetím rozválení a přeložení jsem zakryla utěrkou a nechala kynout 20 min.
  3. Proložené těsto 3x a nakynuté jsem rozválela a nakrájela na kostky. Těsto je pružné a zcela na tenko nelze vyválet. Uložila jsem nádivky. Ty dělám jednoduše. Mletý mák smíchám s povidly, teď jsem použila hroznovou. Ořechy mleté ​​spojím s meruň. povidly. Naplněné těsto jsem zavřela, natřela rozšlehaným vejcem a posypala ořechově-cukrovým posypem. Troubu jsem nechala vyhřát na 180 st. a pekly se 20 min. Ještě vrch jsem posypala moučkovým cukrem - už jen ozdobně. Velmi chutné šátečky.
  4. Ještě přidávám přípravu sádla jak ho dostávám od farmáře. Sádlo odblaním, pomelu na masovém mlýnku. Rozvážím si ho na 250 g kousky, zabalím do mikrotenévého sáčku a uložím do mrazničky. Dříve než se použije musí se rozmrazit a smíchat s octem a moukou záleží od receptu.