NejRecept.cz Dezerty Koláče Tvarohový koláč Kynuté točené koláče s vanilkovým tvarohem a domácími povidly.
Kynuté točené koláče s vanilkovým tvarohem a domácími povidly.
Recept Kynuté točené koláče s vanilkovým tvarohem a domácími povidly.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Trochu netradičnější, pracnější, ale o to chutnější. Vanilkový tvaroh, kterým jsem naplnila kynuté těsto, a domácí povidla navrchu jsou dokonalou kombinací. Určitě vyzkoušejte. A pokud máte raději něco kyselejšího, zvolte rybízový džem. Díky němu budou koláče skutečně nezapomenutelné. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   6.3.2025

Kynuté točené koláče s vanilkovým tvarohem a domácími povidly.

Trochu netradičnější, pracnější, ale o to chutnější. Vanilkový tvaroh, kterým jsem naplnila kynuté těsto, a domácí povidla navrchu jsou dokonalou kombinací. Určitě vyzkoušejte. A pokud máte raději něco kyselejšího, zvolte rybízový džem. Díky němu budou koláče skutečně nezapomenutelné. Autor: Karambola

90 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

500 g
hladká mouka
100 g
rozpuštěné máslo
2 ks
žloutek
100 g
krupicový cukr
1/2 kostky
droždí
250 ml
mléko
špetka
sůl
trochu
rum

Na náplň:

250 g
jemný tvaroh
1 bal.
vanilkový pudink
2 lžíce
moučkový cukr

Navrch:

podle chuti
domácí povidla
na posypání
moučkový cukr
na potření
vejce
Postup receptu
Vytisknout
90 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Tyto kynuté koláče si získaly všechny, kterým jsem je nabídla. Kromě skvělé chuti si mnozí také pochvalovali nadýchané těsto, které bylo příjemně měkké i druhý nebo třetí den. Kromě tvarohové náplně jsem koláče doplnila také povidly, které jsem připravila podle tohoto receptu.

  1. Všechny suroviny na přípravu těsta dáme do mísy a pomocí hnětacího háku vypracujeme hladké pružné těsto. To necháme při pokojové teplotě kynout asi jednu hodinu.
  2. Těsto rozválíme na tenčí plát, který potřeme připraveným tvarohem (tvaroh, pudinkový prášek a moučkový cukr vymícháme do jednotné hmoty). Těsto srolujeme a pomocí provázku nakrájíme na šneky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Do středu každého uděláme důlek, do kterého dáme domácí povidla, a dáme péct do studené trouby. Jakmile šneky vložíme, zapneme troubu na 180 stupňů a pečeme dozlatova. Trvá to cca 35 minut, než se trouba nahřeje – sledujeme.
  4. Před pečením potřeme povrch rozšlehaným vejcem a po upečení koláče posypeme moučkovým cukrem.

Koláče chutnají dokonale. Určitě je budu v blízké budoucnosti dělat znovu. Pokud byste kromě nich chtěli vyzkoušet i něco jiného z kynutého těsta, inspirujte se tímto receptem na moravské koláče jako od babičky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář