Kynuté xxl povidlové knedlíky na páře

I když se možná zdá, že tato buchta vypadá jako alpský knedlík, kde chybí pudinková omáčka, tak vás zklamu. Je to můj knedlík s mákem, cukrem a máslem. Udělala jsem jen velmi velké knedlíky, proto je na talíři pouze jeden. Má to jednu výhodu. Do takového velkého xxl knedlíka se vejde mnohem více povidel než do malého. Zkuste udělat i vy takové velké a dejte tam pořádnou hromádku povidel. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:rebeka, 15.6.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Kynuté xxl povidlové knedlíky na páře

Suroviny

Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
250 mlvlažného polotučného mléka
2 ksvejce
50 gvlahého másla
50 gkrupicového cukru
1 lžičkasoli
15 gdroždí
Na náplň:
6 lžicšvestkových povidel
2 lžícerumu
Na posyp a polití:
200 gmletého máku
dle chutimoučkový cukr
70 gmásla

Postup přípravy

  1. Mouku prosijeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme 2 lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, což trvá cca 15 minut. Ve zbytku mléka rozkvedláme vejce a přidáme do mísy ke kvásku spolu se zbývajícími ingrediencemi. Řádně propracujeme v polotuhé hladké těsto. Na teplém místě pod utěrkou necháme kynout zhruba hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Vyklopíme na vál, který si podsypeme polohrubou moukou, rovněž tak i ruce a znovu důkladně propracujeme. Těsto rozdělíme na šest stejných dílů.
  2. Povidla smícháme s rumem.
  3. Každý díl rozplácneme dlaní na velikost desertního talířku a doprosřed dáme lžíci rumových povidel. Řádně uzavřeme a na desce zakulatíme do tavru knedlíku. Pod utěrkou necháme kynout ještě 20 minut.
  4. Do hrnce dáme dostatečné množství vody a pařák. Jakmile začne voda vřít, pomašlujeme jej olejem, vložíme knedlík, přiklopíme a paříme při mírném varu 15 minut. Ihned po vytažení knedlíky popícháme párátkem nebo špejlí, aby unikla pára a knedlík zůstal hezky nadýchaný. Na talířím sypeme mletým mákem, posypeme dle chuti cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.
  5. Já mám malý pařák, takže jsem musela pařit knedlíky jeden po druhém. Pakliže budete pařit více knedlíků nará, nezapomeňte, že naberou na objemu, takže dělejte mez něma velké rozestupy.

Můj blog: Vaření s Tomem