NejRecept.cz Dezerty Koláče Kynutý makový květ
Kynutý makový květ
Recept Kynutý makový květ
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Petra H Petra H    ·   21.4.2020

Kynutý makový květ

Fantastický kynutý květ, který má bohatou náplň. Někdy jsem pekla s oříšky, tentokrát jsem vyzkoušela použít mák a byla to dobrota. Doporučuji také použít nutellu. Autor: Petra

45 min
Čas přípravy
30 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

450 g
polohrubé mouky
200 g
mléka
40 g
droždí
4 lžíce
cukru moučka
50 ml
oleje
2 ks
žloutky
špetka
soli
1 ks
vejce na potření

Náplň:

200 g
mletého máku
100 g
švestkových povidel
mléko podle potřeby (cca 100 až 300 ml)
cukr moučka podle chuti
Postup receptu
Vytisknout
  1. Do mísy dáme mouku a uděláme jamku, do které nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme cukr a posypeme troškou mouky. Počkáme, až vzejde kvásek, přidáme žloutky, špetku soli a olej. Zpracujeme těsto, aby nebylo lepivé a necháme vykynout (asi 1 hodinu).
  2. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné části, každou část vyválíme a vykrájíme kruhové pláty o průměru asi 26 cm. Mezi ně namažeme makovou náplň. Uděláme 12 řezů, které začínají pár centimetrů od středu a jdou až ke kraji. Vzniklé části překroutíme dvakrát vždy směrem k sobě. Vznikne tak vzor květiny. Necháme opět chvíli vykynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 °C cca půl hodiny.
  3. Aby se květ nerozlezl příliš do šířky, nechala jsem ho kynout i péct v kulatém ráfku. Ten udrží pravidelný kulatý tvar a květ bude vyšší. Stejným ráfkem jsem vykrajovala i kruhové pláty, aby byly všechny stejné.
  4. Náplň:
    Mák spaříme horkým mlékem a přidáme povidla. Podle chuti přidáme trochu cukru.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář