Kynutý švestkový koláč s mákem

Menší kulatý kynutý švestkový koláč s makovou drobenkou. Sezónní ovoce třeba likvidovat.

Přidal:, 15.8.2016
Kategorie: Moučníky
Recept Kynutý švestkový koláč s mákem

Suroviny

Těsto:
250 gpolohrubá mouka
2 lžíceoleje
1 ksžloutek
špetkasoli
125 mlmléka
10 gčerstvého droždí (1/4 kostky)
1 lžícekrystalového cukru
Drobenka:
2 lžícemletého máku
2 lžícehrubé mouky
2 lžícekrystalového cukru
rozpuštěné máslo na pokapání - cca 4 lžíce
čerstvé švestky
forma na ovocný koláč průměr 30 cm

Postup přípravy

  1. Já jsem si kynuté těsto dala udělat do domácí pekárny. Když pekárna začne míchat, zkontrolujeme a podle potřeby dolijeme trošku mléka (nebo vody) nebo dosypeme trochu mouky, pokud je třeba. Pokud budete dělat těsto ručně, udělejte si nejprve kvásek z mléka, cukru a droždí a pak si vypracujte měkké, nelepivé těsto a nechte ho dobře vykynout.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Vykynuté těsto vyberu na pomoučený vál, jemně ho vyválím do kruhu a pomocí válečku přenesu do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (můžete dát i papír na pečení).
  3. Okraje těsta trošku zvednu a nechám ještě alespoň 30 minut nakynout.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Na vykynuté těsto ve formě naskládám vypeckované švestky nakrájené na čtvrtky, posypu makovou drobenkou, pokapem rozpuštěným máslem a upeču. Já jsem pekla na 180 ° asi 25 minut (řiďte se svou troubou - každá trouba peče jinak).

Můj blog: Recepty z mojej kuchyne