Kysané zelí nakládané do sudu - extra dávka vitamínů

Dnes je zelí ze sudu spíše rarita, ale u nás doma stále tradice :) Děda říkal, že tak 3 týdny po naložení je to to pravé. Autor: Milka

Přidal:, 17.1.2019
Kategorie: Sváteční pečení, Vánoce, Přílohy, Tipy a triky
Čas přípravy:
Recept Kysané zelí nakládané do sudu - extra dávka vitamínů

Suroviny

40 kgzelí
90 dkgsoli
1 kgcibule
1 bal.DEKO
30 dkgkrystalového cukru
2 bal.kmínu
2 bal.nového koření
2 bal.celého pepře
2 bal.bobkový list
4 ksjablka

Postup přípravy

  1. Zelí se ručně nebo na strojku nakrouhá, cibule se nakrájí na měsíčky, jablka na čtvrtky a můžeme nakládat.Tip: Šnekový beránek - velikonoční pečení
  2. Na dno sudu dáme celé DEKO, 15 dkg cukru, 2 hrsti soli, 1 bal. bobkového listu, pepř, nové koření a kmín. Pak  vysteleme rovnoměrně zelnými listy tak, aby se pokrylo celé dno.
  3. Pak už jen nakládáme zelí a prosypáváme solí, pepřem, kmínem, bobkovým listem a sem tam hodíme jablíčko.Tip: Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení
  4. V polovině sudu dáme dalších 15 dkg cukru a pokračujeme zelím. Naplněný sud zatížíme, přikryjeme a necháme kvasit na teplém místě. Kvašení trvá asi 15 - 35 dní - záleží na teplotě a množství zelí.
  5. Po vykvašení se sud přenese do chladné místnosti, ale nesmí zmrznout.Tip: Sbírka 25 nejlepších receptů na zákusky, které nesmí chybět na svátečním velikonočním stole