Kyseláky podle Nadi

Kyseláky s uzeninou. Nejlepší je na druhý den, kdy se krásně všechny chutě propojí a omáčka se uleží. Tento recept se vařil celá desetiletí v rodině mého manžela. Autor: Rebeka (Naďa I.)

Přidal:, 15.11.2016
Kategorie: Oběd
Recept Kyseláky podle Nadi

Suroviny

kouseksádla
1 kscibule
4 ksbobkové listy
10 kuličeknového koření
dle chutisůl
dle chutimletý pepř
dle chutiocet
bal.31% smetanu ke šlehání
300 guzeniny (klobáska, špekáček.. já měla klobáskový kabanos)
brambory uvařené ve šlupce
3 lžícehladké mouky

Postup přípravy

  1. Uzeninu uvaříme doměkka, vyjmeme, ale vodu ponecháme.Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  2. Na rozpálené sádlo dáme na kostičky nakrájenou cibuli, bobkové listy a nové koření. Necháme rozvonět a cibuli zesklovatět. Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme vodou, ve které jsme vařili uzeninu.
  3. Přilijeme šlehačku, osolíme, opepříme, dáme cca lžíci octa.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Na mírném ohni necháme za občasného promíchávání vařit cca 20 minut. Podle potřeby doředíme mlékem nebo vodou. Poté omáčku propasírujeme, přidáme brambory, které jsme si uvařili ve šlupce a následně této zbavili.
  5. Přidáme i uzeninu a jak tu, tak brambory nakrájíme na velikost sousta.. nebo tak nějak.Tip: Jahodový džem bez chemie

Zdroj: Vaření s Tomem