NejRecept.cz Dezerty Koláče Lahodný dort Karpatka - tradiční polská pochoutka podle receptu od cukrářky.
Lahodný dort Karpatka - tradiční polská pochoutka podle receptu od cukrářky.
Lahodný dort Karpatka - tradiční polská pochoutka podle receptu od cukrářky.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Jaja79

Tento zákusek se připravuje z odpalovaného těsta, ale nemusíte se bát, je naprosto jednoduchý. Nejdřív jsem byla překvapená, že do krému jdou celá vajíčka, ale ve výsledku to bylo něco fantastického. Karpatka se jmenuje proto, že během pečení se odpalované těsto nafoukne a připomíná hory. Autor: Jaja

Jaja79    ·   23.11.2023

Lahodný dort Karpatka - tradiční polská pochoutka podle receptu od cukrářky.

Tento zákusek se připravuje z odpalovaného těsta, ale nemusíte se bát, je naprosto jednoduchý. Nejdřív jsem byla překvapená, že do krému jdou celá vajíčka, ale ve výsledku to bylo něco fantastického. Karpatka se jmenuje proto, že během pečení se odpalované těsto nafoukne a připomíná hory. Autor: Jaja

45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

200 ml
voda
5 ks
vejce
120 g
hladká mouka
80 g
máslo
1/2 lžičky
sůl
2 lžíce
kakao

Krém:

500 ml
mléko
150 g
krystalový cukr
60 g
kukuřičný škrob
160 g
máslo
2 ks
vejce
1 bal.
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
20 min
Čas vaření
  1. Do hrnce dejte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Osolte a vmíchejte mouku. Těsto se začne z hrnce odpařovat. Chvíli míchejte a odstavte hrnec z ohně.
  2. Nechte mírně vychladnout. Poté přidávejte do těsta jedno vejce po druhém a po každém důkladně zašlehejte. Nakonec přidejte kakao a krátce zašlehejte.
  3. Těsto rozetřete na velký plech s pečicím papírem. Na toto množství těsta upečte 2 velké plechy. Těsto rozetřete v tenké vrstvě. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C.
  4. Upečené plechy nechte vychladnout na rovné ploše.
  5. Vejce rozšlehejte v malém hrnci s cukrem, vanilkou a škrobem. Hrnec postavíme na oheň a necháme mírně zahřát. Postupně přidávejte mléko v tenkém proudu. Na mírném ohni vařte krém, dokud nezhoustne, pak jej přelijte do druhé mísy a přikryjte potravinovou fólií. Když krém vychladne, vmíchejte do něj máslo.
  6. Rozdělte plát těsta na 4 stejné díly, totéž udělejte s druhým těstem. Získáme 8 plátů, které střídavě vrstvíme na krém. Na závěr položíme plát těsta nahoru. Boky potřeme krémem a ozdobíme ořechy.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář