Lasagne s rajčaty, sýrem a šunkou

Nevíte co navařit na oběd? Nechte se inspirovat fantastickými těstovinami s rajčetem, šunkou a strouhaným sýrem. Klasický bešamel drží všechno pohromadě. Někomu lasagne chutnají pouze s mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou, ale i tyto jsou super. Zkuste a posoudíte sami. Autor: Petra

Přidal:, 6.9.2017
Kategorie: Hlavní jídla, Těstoviny
Čas přípravy:
Čas vaření:
Lasagne s rajčaty, sýrem a šunkou

Suroviny

Základ:
250 glasagne
1 ksrajčata
500 gšunka
300 gtvrdý sýr
100 gsýr Gouda
2 stroužkyčesnek
200 gcibule
2-3 PLolej
podle chutisůl a pepř
podle chutibylinky
Bešamel:
100 gmáslo
5 PLhladká mouka
1 lmléko
podle chutisůl a pepř

Postup přípravy

  1. Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme cibuli dozlatova, přidáme šunku nakrájenou na malé kousky, orestujeme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a nakonec přidáme polovinu nakrájených rajčat. Necháme dusit na mírném ohni, dokud nevznikne omáčka. Přidáme bylinky a pořádně osolíme a opepříme.
  2. Připravíme si bešamel. Máslo rozpustíme, poprášíme moukou a mícháme. Přilijeme mléko a uvaříme hustý bešamel, kterým budeme zalévat lasagne.
  3. Připravíme si zapékací formu, na dno uložíme plátky těstoviny, navrstvíme rajčatovou omáčku, poklademe kolečka rajčata, polijeme bešamelem, strouhaným tvrdým sýrem, znovu poklademe plátky těstoviny a postup opakujeme, dokud nemineme všechny suroviny. Vrch zakončíme bešamelem.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Potom na vrch poklademe rajčata a posypeme strouhanou goudou. Dáme ještě zapéct do trouby a hotovo.