NejRecept.cz Dezerty Koláče Legendární makové a ořechové bratislavské rohlíčky. S tímto receptem vám už nikdy nevytečou.
Legendární makové a ořechové bratislavské rohlíčky. S tímto receptem vám už nikdy nevytečou.
Legendární makové a ořechové bratislavské rohlíčky. S tímto receptem vám už nikdy nevytečou.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Bratislavské rohlíčky jsou pro mě symbolem poctivého domácího pečení a vůně dětství. Když jsem je nedávno pekla, zjistila jsem, že mají více než 400letou tradici, musí mít přes 30 % tuku a náplň tvoří až 40 % jejich celkové hmotnosti. Kromě toho jsou charakteristické dokonalou chutí a zajímavou popraskanou glazurou. Určitě vyzkoušejte.

siky.silvia siky.silvia    ·   18.3.2025

Legendární makové a ořechové bratislavské rohlíčky. S tímto receptem vám už nikdy nevytečou.

Bratislavské rohlíčky jsou pro mě symbolem poctivého domácího pečení a vůně dětství. Když jsem je nedávno pekla, zjistila jsem, že mají více než 400letou tradici, musí mít přes 30 % tuku a náplň tvoří až 40 % jejich celkové hmotnosti. Kromě toho jsou charakteristické dokonalou chutí a zajímavou popraskanou glazurou. Určitě vyzkoušejte.

45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
300 g
polohrubá mouka
150 ml
plnotučné mléko
1 ks
vejce
200 g
vepřové sádlo
1/2 kostky
droždí
5 g
sůl
100 g
krupicový cukr

Na potření:

2 ks
žloutek
podle potřeby
mléko

Maková náplň:

300 g
mletý mák
160 g
med
2 ks
vanilkový cukr
120 ml
mléko
50 g
máslo
1 lžička
citrónová kůra
30 g
mleté piškoty

Ořechová náplň:

320 g
mleté ořechy
60 ml
mléko
160 g
med
1 ks
skořicový cukr
20 g
mleté piškoty
1 – 2 lžíce
rum
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Tradiční bratislavské rohlíčky se plní ořechy nebo mákem, přičemž ty makové by měly mít tvar písmene U a ořechové zase tvar písmene C. Jejich příprava není náročná, ale počítejte s tím, že vám zabere nějaký čas – každý rohlíček budete totiž muset pečlivě vytvarovat.

  1. Mléko ohřejeme, přidáme do něj cukr, droždí a počkáme, dokud nevznikne kvásek.
  2. Hotový kvásek přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  3. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na stejné kuličky (moje měly 25 g), rozválíme je do tvaru elipsy a naplníme je náplní (cca 22 – 25 g). Ta musí být dostatečně hustá, aby ji bylo možné vytvarovat do válečku. Jen tak nebude při pečení vytékat.
  4. Těsto zatočíme do tvaru rohlíčku (já jsem měla makové do tvaru U a ořechové do tvaru C), vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je žloutky smíchanými s trochou mléka. Necháme zaschnout, znovu potřeme a vložíme do trouby. Pečeme při teplotě 200 °C přibližně 12 až 15 minut.
  5. Maková náplň: Mléko nalijeme do hrnce. Přidáme med, cukr a přivedeme k varu. Poté přidáme mák, máslo a piškoty, povaříme a nakonec ještě ochutíme citrónovou kůrou. Před použitím necháme náplň zcela vychladnout.
  6. Ořechová náplň: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme cukr, med a přivedeme k varu. Poté přisypeme ořechy, piškoty, rum a krátce povaříme. Necháme vychladnout a můžeme používat.
  7. Před servírováním počkáme, dokud rohlíčky nevychladnou, a pak se do nich můžeme pustit. Výborné jsou nejen těsně po upečení, ale i několik dní poté.

Bratislavské rohlíčky jsou dokonalé, ale také pracné. Pokud byste na jejich přípravu neměli čas, ale máte chuť na něco ořechového nebo makového, vyzkoušejte tento recept na výborné záviny se zakysanou smetanou. Ty budou nadýchané i druhý den.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář