NejRecept.cz Dezerty Koláče ​Legendární strouhaný koláč s malinami a krémem ze zakysané smetany​.
​Legendární strouhaný koláč s malinami a krémem ze zakysané smetany​.
Recept ​Legendární strouhaný koláč s malinami a krémem ze zakysané smetany​.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Karambola

Strouhané dezerty jsou pro mě velmi oblíbenou volbou při nerozhodném pečení. Jsou rychlé, chutné, nenáročné na přípravu a velmi vděčné. Zvykla jsem si péct hlavně tvarohové, ale tentokrát jsem měla v lednici 2 kelímky kysané smetany, tak jsem zkusila smetanový. Oproti originálnímu receptu jsem přidala ještě maliny a můžu říct, že je to dokonalá kombinace chutí. Už jen počkat, až vychladne. To je ta nejhorší část. Autor: Karambola

Karambola Karambola    ·   7.3.2025

​Legendární strouhaný koláč s malinami a krémem ze zakysané smetany​.

Strouhané dezerty jsou pro mě velmi oblíbenou volbou při nerozhodném pečení. Jsou rychlé, chutné, nenáročné na přípravu a velmi vděčné. Zvykla jsem si péct hlavně tvarohové, ale tentokrát jsem měla v lednici 2 kelímky kysané smetany, tak jsem zkusila smetanový. Oproti originálnímu receptu jsem přidala ještě maliny a můžu říct, že je to dokonalá kombinace chutí. Už jen počkat, až vychladne. To je ta nejhorší část. Autor: Karambola

45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

400 g
polohrubá mouka
250 g
máslo
4 ks
žloutek
1 lžíce
kysaná smetana
150 g
moučkový cukr
1 bal.
prášek do pečiva

Náplň:

260 g
kysaná smetana
4 ks
bílek
3 bal.
vanilkový cukr
1 bal.
smetanový pudink
1 a 1/2 lžíce
bramborový škrob

Dále:

podle chuti
maliny
Postup receptu
Vytisknout
45 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Příprava strouhaného koláče není vůbec náročná. Klidně si ho tak můžete upéct i během hektického týdne. Z ovoce jsem tentokrát vybrala maliny, ale kromě nich jsou skvělé i rybíz, který je mírně nakyslý a dokonale kontrastuje se sladkým těstem a náplní.

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do jedné misky a vypracujeme jednotné těsto, které rozdělíme na 2 části v poměru 2:1. Menší část odložíme do mrazáku. Větší část prsty nebo válečkem vtlačíme na dno formy o rozměrech 30 × 20 cm, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Takto připravené těsto dáme do lednice.
  2. Kysanou smetanu, vanilkový cukr, škrob a pudinkový prášek dáme do misky a vymícháme. V jiné misce ušleháme bílky do tuhého sněhu a následně obě hmoty spojíme.
  3. Navrstvíme na těsto z lednice, poklademe maliny nebo jiné ovoce a nastrouháme těsto z mrazáku. Strouháme na hrubém struhadle.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na teplotu 180 °C po dobu 35 minut.
  5. Po upečení je nutné koláč nechat důkladně vychladnout.

Před podáváním koláč nakrájejte na menší čtverce nebo obdélníky, posypte moučkovým cukrem a podávejte. A pokud byste chtěli vyzkoušet něco nového, upečte si tento strouhaný koláč na způsob cheesecaku, který je doplněný o mák a meruňky.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář