NejRecept.cz Dezerty Rolády Sladké rolády Lehká šlehačková roláda bez mouky jen ze 4 surovin.
Lehká šlehačková roláda bez mouky jen ze 4 surovin.
Recept Lehká šlehačková roláda bez mouky jen ze 4 surovin.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Roláda bez mouky je výborným dezertem pro každého, kdo se chce vyhýbat mouce ze zdravotních, dietních nebo jakýchkoli jiných důvodů. Nadýchané těsto doplňuje jemný smetanový krém, který si můžete přizpůsobit přesně podle svých představ.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   6.2.2025

Lehká šlehačková roláda bez mouky jen ze 4 surovin.

Roláda bez mouky je výborným dezertem pro každého, kdo se chce vyhýbat mouce ze zdravotních, dietních nebo jakýchkoli jiných důvodů. Nadýchané těsto doplňuje jemný smetanový krém, který si můžete přizpůsobit přesně podle svých představ.

20 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

6 ks
vejce
70 g
krupicový cukr
2 lžíce
kakao

Krém:

1 kelímek
smetana ke šlehání (40 %)
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Krém do rolády je velmi jednoduchý. Pokud byste ho chtěli něčím oživit, klidně do něj přidejte čerstvé nebo mražené ovoce. Skvělé jsou jahody, maliny, borůvky či dokonce banány. Případně sáhněte po nasekané čokoládě.

  1. Nejprve oddělíme žloutky od bílků a přidáme k nim cukr. Pomocí mixéru je vyšleháme do pěny. Šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Do žloutkovo-cukrové směsi přidáme kakao a ještě jednou prošleháme. Následně přidáme sníh z bílků a hotové těsto vlijeme na plech, který vložíme do trouby a pečeme přibližně 8 minut při teplotě 200 °C.
  3. Ještě horké těsto překlopíme na utěrku, stáhneme z něj pečicí papír a srolujeme.
  4. Vychladlé těsto opatrně rozmotáme a naneseme na něj šlehačku, kterou jsme vyšlehali ze smetany. Pokud máte rádi sladší dezerty, klidně do ní přidejte cukr. Roládu srolujeme a umístíme na chladné místo.

Před podáváním nezapomeňte roládu ozdobit moučkovým cukrem nebo rozpuštěnou čokoládou. V případě, že by vám smetanová náplň nevyhovovala, můžete ji nahradit krémem z mascarpone, tvarohu či dokonce másla.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář