NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Lehoučké a jemné perníčky se sněhovou pokrývkou. Klasika v novém kabátě.
Lehoučké a jemné perníčky se sněhovou pokrývkou. Klasika v novém kabátě.
Recept Lehoučké a jemné perníčky se sněhovou pokrývkou. Klasika v novém kabátě.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Vánoce si bez perníčků neumím představit. Každý rok se ale snažím dělat různé verze, díky kterým se nám na stole vždy objeví něco nového. Letos jsem se rozhodla pro sněhové perníčky, které nejen dokonale voní, ale také skvěle chutnají.

Recepty od Agi Recepty od Agi    ·   8.10.2025

Lehoučké a jemné perníčky se sněhovou pokrývkou. Klasika v novém kabátě.

Vánoce si bez perníčků neumím představit. Každý rok se ale snažím dělat různé verze, díky kterým se nám na stole vždy objeví něco nového. Letos jsem se rozhodla pro sněhové perníčky, které nejen dokonale voní, ale také skvěle chutnají.

40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření
Suroviny

Těsto:

300 g
hladká mouka
120 g
moučkový cukr
30 g
změklé máslo
2 ks
vejce
2 lžíce
med
1/2 lžičky
soda bikarbona
špetka
sůl
1/2 lžičky
mletá skořice
1/2 lžičky
mleté hřebíčky
1 ks
citron

Sněhová poleva:

1 ks
bílek
50 g
moučkový cukr

Dále:

podle potřeby
ořechy (na dekoraci)
Postup receptu
Vytisknout
40 min
Čas přípravy
15 min
Čas vaření

Perníčky můžete připravit na desítky způsobů. Kromě těch tradičních se vám určitě zalíbí i medové věnečky nebo plněné perníčky v čokoládě. Případně vyzkoušejte tyto sněhové perníčky, které budete mít hotové během několika minut.

  1. Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem.
  2. Přidáme skořici, hřebíčky, med, máslo a citronovou kůru.
  3. Mouku smícháme se sodou a špetkou soli a přidáme k vaječné směsi.
  4. Vypracujeme pevné těsto, které odložíme alespoň na 8 hodin do lednice.
  5. Odleželé těsto vyválíme na tloušťku 0,5 cm a začneme z něj vykrajovat perníčky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Zde je necháme odpočívat alespoň 30 minut.
  6. Sněhová poleva: Bílek vyšleháme spolu s moučkovým cukrem do tuha a polevu naneseme na perníčky.
  7. Povrch ještě ozdobíme ořechem nebo nahrubo pomletými ořechy a takto připravené perníčky pečeme při teplotě 170 °C přibližně 12 – 15 minut.

Perníčky po vychladnutí uložte do uzavíratelné nádoby a skladujte na suchém a tmavém místě. Takto vám vydrží několik týdnů, takže si je můžete klidně upéct s předstihem.

Video recept:

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář