Lepenice s pečeným krůtím stehnem

Krůtí maso mám velmi ráda, ať už prsa nebo nohy. Přiznám se, raději mám nohy, hoci se déle připravují. Někdy je podávám s obyčejnou rýží a někdy udělám pořádně tradiční bramborovou kaši, kterou u nás doma nazýváme lepenice. Znáte? Existuje mnoho receptů a každý to připravuje jinak. Já ji připravuji takto, jak mě naučila moje maminka. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Přidal:, 25.7.2017
Kategorie: Hlavní jídla
Lepenice s pečeným krůtím stehnem

Suroviny

Na lepenici:
600 gbrambor
250 gkysaného zelí
50 gšabatecké slaniny (nebo jiné)
2 ksmenší cibule
1 lžícesádla
1 lžícecukru (množství je orientační, záleží na kyselosti zelí a chuti strávníka)
dle potřebysůl
Na krůtí:
2 kskrůtí paličky (dolní stehna)
3 lžícemásla
svazekbylinek (tymián, rozmarýn, oregáno, šalvěj)
dle chutisůl
po špetcesušených bylinek (majoránka, tymián, rozmarýn...)
50 gšpeku
voda na podlévání

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Do kastrolu si dáme sádlo, na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli. Smažíme do zlatava. Přidáme překrájené zelí, cukr dle chuti, event. i sůl.
  2. Podlijeme malinko vodou a dusíme doměkka. Uvařené brambory omastíme lžící sádla a rozšťoucháme. Přidáme k zelí a důkladně promícháme.
  3. Krůtí:
    Paličky osolíme a okořeníme. Špek nakrájíme na nudličky a vložíme spolu se 2 lžícemi másla, bylinkami a paličkami do pekáčku.
  4. Přidáme cca 200 ml vody, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 st. hodinu. Během pečení přeléváme výpekem, event. přidáme vodu.
  5. Pak odklopíme, teplotu snížíme na 180 st. a pečeme další hodinu. Opět , a teď už častěji, přeléváme výpekem, obracíme a podléváme dle potřeby.
  6. Úplně nakonec přidáme zvývající máslo a troubu vypneme.

Můj blog: Vaření s Tomem