NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví Linecké těsto 3 2 1. S tímto poměrem se vždy povede.
Linecké těsto 3 2 1. S tímto poměrem se vždy povede.
Recept Linecké těsto 3 2 1. S tímto poměrem se vždy povede.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Linecké těsto 3 2 1 je klasika, která nikdy nezklame. Stačí si zapamatovat jednoduchý poměr – tři díly mouky, dva díly másla a jeden díl cukru – a máte základ na to nejkřehčí cukroví. Toto univerzální těsto se hodí na přípravu vánočního cukroví i tartů a díky své konzistenci se s ním pracuje snadno a bez jakýchkoli problémů.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.10.2025

Linecké těsto 3 2 1. S tímto poměrem se vždy povede.

Linecké těsto 3 2 1 je klasika, která nikdy nezklame. Stačí si zapamatovat jednoduchý poměr – tři díly mouky, dva díly másla a jeden díl cukru – a máte základ na to nejkřehčí cukroví. Toto univerzální těsto se hodí na přípravu vánočního cukroví i tartů a díky své konzistenci se s ním pracuje snadno a bez jakýchkoli problémů.

20 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření
Suroviny
300 g
hladká mouka
200 g
máslo
100 g
moučkový cukr
1 ks
žloutek
1 lžička
citronová kůra
Postup receptu
Vytisknout
20 min
Čas přípravy
8 min
Čas vaření

Tajemství dokonalého lineckého těsta spočívá v kvalitě surovin a trpělivosti při zpracování. Máslo by mělo být studené, mouka hladká a těsto se po vypracování musí nechat odpočívat v lednici, aby se chutě krásně propojily. Po upečení zůstane linecké křehké, voňavé a ideální na spojování džemem či zdobení podle vlastní fantazie.

  1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
  2. Přidáme máslo, žloutek a vypracujeme pevné těsto, které odložíme alespoň na hodinu do lednice.
  3. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále tak, aby mělo tloušťku přibližně 2 mm.
  4. Z těsta vykrajujeme tvary podle svých preferencí, které následně pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 minut.

Vychladlé cukroví spojte džemem podle svých preferencí. Výborný je například tento rybízový, který zajistí, že linecké nebude mdlé. Těsně před podáváním můžete cukroví také posypat moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář