Lívanečky s jahodovou klevelou

Tak jsme si dneska trochu zahřešili... Jahody ještě sice nejsou domácí, ale kupované, ale nevadí. Na ty naše domácí ze zahrady stále čekáme. Ne a ne aby zčervenaly, přece jsem posadila tu pozdější odrůdu. Ale má to jednu výhodu. Když už vy nebudete mít ani jednu, já je teprve začnu trhat a budu vám tu házet recepty a vy budete pouze slintat :D Autor: Danka

Recept Lívanečky s jahodovou klevelou

Suroviny

Lívance:
375 ghladké mouky
600 mlmléka
40 gkrystalu
20 grozpuštěného másla
1 ksvejce
1/2 kostkyčerstvého droždí
citronová kůra
sůl
Klevela:
2 plechovkykompotovaných jahod
1 skleničkajahodové přesnídávky
1/2 sáčkupudinkového prášku
vanilkový cukr
krystal dle chuti

Postup přípravy

  1. Mléko v hrnci trochu ohřejeme, malou část odebereme do hrnečku, rozdrobíme do něho droždí, přidáme lžičku cukru a trošku mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten poté vlijeme ke zbytku mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, cukr, špetku soli a mouku a nejlépe metlou vymícháme hladké těsto. Přiklopíme pokličkou a necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
    Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  2. Pak použijeme malou naběračku, ta nám bude sloužit jako odměrka. Těsto lijeme na maličko vymaštěnou pánev a smažíme z obou stran dozlatova. Já nemám lívanečník, ale snažila jsem se smažit malé lívanečky o průměru asi 8cm a z tohoto množství těsta jsem udělala 40 kousků.
  3. Klevela:
    Část šťávy si schováme stranou (v té budeme rozmíchávat pudinkový prášek), zbylý kompot a přesnídávku nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a pozvolna vaříme, pak přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a ještě provaříme.
    Tip: Skvělé tvarohové palačinky bez mouky
  4. A jako třešnička na dortu ke všemu bezvadně pasuje zakysaná smetana smíchaná s ušlehanou šlehačkou.