Lívanečky s jahodovou klevelou

Tak jsme si dneska trochu zahřešili... Jahody ještě sice nejsou domácí, ale kupované, ale nevadí. Na ty naše domácí ze zahrady stále čekáme. Ne a ne aby zčervenaly, přece jsem posadila tu pozdější odrůdu. Ale má to jednu výhodu. Když už vy nebudete mít ani jednu, já je teprve začnu trhat a budu vám tu házet recepty a vy budete pouze slintat :D Autor: Danka

Přidal:, 23.5.2018
Kategorie: Hlavní jídla, Chuťovky, Moučníky
Lívanečky s jahodovou klevelou

Suroviny

Lívance:
375 ghladké mouky
600 mlmléka
40 gkrystalu
20 grozpuštěného másla
1 ksvejce
1/2 kostkyčerstvého droždí
citronová kůra
sůl
Klevela:
2 plechovkykompotovaných jahod
1 skleničkajahodové přesnídávky
1/2 sáčkupudinkového prášku
vanilkový cukr
krystal dle chuti

Postup přípravy

  1. Mléko v hrnci trochu ohřejeme, malou část odebereme do hrnečku, rozdrobíme do něho droždí, přidáme lžičku cukru a trošku mouky, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Ten poté vlijeme ke zbytku mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, cukr, špetku soli a mouku a nejlépe metlou vymícháme hladké těsto. Přiklopíme pokličkou a necháme vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  2. Pak použijeme malou naběračku, ta nám bude sloužit jako odměrka. Těsto lijeme na maličko vymaštěnou pánev a smažíme z obou stran dozlatova. Já nemám lívanečník, ale snažila jsem se smažit malé lívanečky o průměru asi 8cm a z tohoto množství těsta jsem udělala 40 kousků.
  3. Klevela:
    Část šťávy si schováme stranou (v té budeme rozmíchávat pudinkový prášek), zbylý kompot a přesnídávku nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a pozvolna vaříme, pak přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a ještě provaříme.
  4. A jako třešnička na dortu ke všemu bezvadně pasuje zakysaná smetana smíchaná s ušlehanou šlehačkou.