Losos pečený na másle a gratinované brambory

Letos mě snad už nikdo za pohanského barbara neoznačí. Dnes jsem podle tradice vypustila z jídelníčku maso, nechala odpočívat pračku, neryju se v zemi a nic jsem si nepůjčila... Ale před východem slunce jsem tedy po noci, probdělé s naším malým marodem, nevstala a ani jsem se neutíkala vykoupat do potoka, to by mě zaručeně klepla pepka. A hledat poklady? To už nemusím. Ty největší mám totiž doma. Autor: Danka

Přidal:, 10.7.2019
Kategorie: Losos, Fitness, Oběd, Ryby a mořské plody, Večeře, Část dne
Čas přípravy:
Čas vaření:
Recept Losos pečený na másle a gratinované brambory

Suroviny

Brambory:
cca 1 kgbrambor (nejlépe varný typ "A")
1 ksstředně velká cibule (na slabounká půlkolečka)
3 stroužkyčesneku (prolisovat)
1 kelímeksmetany ke šlehání (200g)
1/2 lžičkymletého muškátového oříšku
sůl
máslo na vymazání pekáčku

Postup přípravy

  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (asi 2mm). Klademe do máslem vymazaného pekáčku vždy dvě vrstvy brambor, zasypeme polovinou množství cibule, přidáme trochu prolisovaného česneku a lehce osolíme.Tip: Hrnkový chléb téměř bez práce
  2. Opět poklademe dvěma vrstvami brambor, posypeme zbytkem cibule a trochou česneku a opět osolíme. Navrch vyskládáme zbytek brambor, přidáme zbytek česneku a osolíme.
  3. V kastrůlku zahřejeme smetanu s muškátovým oříškem a touto horkou směsí brambory stejnoměrně přelijeme.Tip: I bez masa dokázaly naše babičky nakrmit rodinu. Sbírka 14 receptů, které mají hodnotu zlata.
  4. Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů.