NejRecept.cz Ryby a mořské plody Losos Losos pečený na másle a gratinované brambory
Losos pečený na másle a gratinované brambory
Recept Losos pečený na másle a gratinované brambory
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se

Letos mě snad už nikdo za pohanského barbara neoznačí. Dnes jsem podle tradice vypustila z jídelníčku maso, nechala odpočívat pračku, neryju se v zemi a nic jsem si nepůjčila... Ale před východem slunce jsem tedy po noci, probdělé s naším malým marodem, nevstala a ani jsem se neutíkala vykoupat do potoka, to by mě zaručeně klepla pepka. A hledat poklady? To už nemusím. Ty největší mám totiž doma. Autor: Danka

Danula Vašíčková    ·   10.7.2019

Losos pečený na másle a gratinované brambory

Letos mě snad už nikdo za pohanského barbara neoznačí. Dnes jsem podle tradice vypustila z jídelníčku maso, nechala odpočívat pračku, neryju se v zemi a nic jsem si nepůjčila... Ale před východem slunce jsem tedy po noci, probdělé s naším malým marodem, nevstala a ani jsem se neutíkala vykoupat do potoka, to by mě zaručeně klepla pepka. A hledat poklady? To už nemusím. Ty největší mám totiž doma. Autor: Danka

55 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
Brambory:
cca 1 kg
brambor (nejlépe varný typ "A")
1 ks
středně velká cibule (na slabounká půlkolečka)
3 stroužky
česneku (prolisovat)
1 kelímek
smetany ke šlehání (200g)
1/2 lžičky
mletého muškátového oříšku
sůl
máslo na vymazání pekáčku
Postup receptu
Vytisknout
55 min
Čas přípravy
45 min
Čas vaření
  1. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (asi 2mm). Klademe do máslem vymazaného pekáčku vždy dvě vrstvy brambor, zasypeme polovinou množství cibule, přidáme trochu prolisovaného česneku a lehce osolíme.
  2. Opět poklademe dvěma vrstvami brambor, posypeme zbytkem cibule a trochou česneku a opět osolíme. Navrch vyskládáme zbytek brambor, přidáme zbytek česneku a osolíme.
  3. V kastrůlku zahřejeme smetanu s muškátovým oříškem a touto horkou směsí brambory stejnoměrně přelijeme.
  4. Pečeme cca 45 minut na 180 stupňů.
Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Zdeněk Bálka    ·   23.12.2022   ·   Odpovědět   ·  

A kde je ten losos?

Seireene    ·   12.12.2020   ·   Odpovědět   ·  

Udělala jsem to přesně podle receptu. Bylo to sice jedlé, ale docela bez chuti. Přidala bych sýr, který by se zapekl a více soli či jiného koření.

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář