NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Mazanec Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec včetně fotopostupu
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec včetně fotopostupu
Recept Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec včetně fotopostupu
Foto: Lacusin

Měkký a lahodný velikonoční mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Neuvěřitelná dobrota. Syn ho miluje k snídani s máslem a domácí marmeládou. Někdo si zase pochutná na mazanci s kouskem klobásy, šunky nebo velikonoční hrudky. Autor: Lacusin

Lacusin Lacusin    ·   15.4.2025

Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec včetně fotopostupu

Měkký a lahodný velikonoční mazanec, který nesmí chybět na žádném velikonočním stole. Neuvěřitelná dobrota. Syn ho miluje k snídani s máslem a domácí marmeládou. Někdo si zase pochutná na mazanci s kouskem klobásy, šunky nebo velikonoční hrudky. Autor: Lacusin

30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření
Sdílet na Facebooku
Suroviny
300 g
hladká mouka
70 g
krystalový cukr
20 g
droždí
125 ml
mléko
60 g
máslo
špetka
sůl
špetka
citrónová kůra
trochu
rum
1 ks
menší vejce
na potření
žloutek
na posypání
mandlové lupínky
Postup receptu
Vytisknout
30 min
Čas přípravy
35 min
Čas vaření

Mazanec je tradičním koláčem, který nám během Velikonoc nesmí chybět. Velmi ráda ho připravuji podle tohoto receptu, díky kterému je dokonale nadýchaný a měkký nejen krátce po upečení, ale i několik dní poté.

  1. V troše teplého mléka rozpustíme cukr, přidáme droždí a lžíci mouky. Zamícháme a necháme vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy (máslo musí být pokojové teploty), přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Těsto by se mělo pěkně oddělovat od stěn mísy.
  3. Vypracované těsto necháme v míse, posypeme ho trochou mouky a necháme kynout asi jednu hodinu. Poté těsto přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, vytvarujeme pěkný bochník, který ještě přikryjeme bavlněnou utěrkou a necháme kynout asi půl hodiny.
  4. Po půl hodině kynutí sundáme bavlněnou utěrku, vrch potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými lupínky.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů asi 35 minut. Sledujeme.

Hotový mazanec nechte vychladnout a následně podávejte s čímkoli máte rádi. Skvěle chutná s máslem, domácí marmeládou či dokonce čokoládovou pomazánkou jako je Nutella. Chtěli byste si připravit mazanec, ale nemáte doma droždí? Vyzkoušejte mazanec bez použití droždí, postačí vám kypřicí prášek.

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
mijo@seznam.cz    ·   25.3.2024   ·   Odpovědět   ·  

No, gramáž nic moc. Je tak výborný, že jsem jeden snědl (sežral) jako ochutnávku a druhý jsem musel schovat do špajzu, jinak by na svátky nic nebylo. 😂 Letos budu chytřejší a upeču 2x 😋😇

Martina5055    ·   23.4.2020   ·   Odpovědět   ·  

vyzkoušeno, výborný recept a gramaž fajn na 2 kusy pro větší rodinu

Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář